Katholieken mogen toch kerstliedjes zingen

Er is geen sprake van dat de bisschoppen het zingen van traditionele kerstliedjes tijdens de katholieke mis hebben verboden. Sterker nog: de bisschoppen zingen zelf graag liederen als Stille Nacht en De Herdertjes lagen bij nachte.
Dat schrijft bisschop Jan Liesen van Breda vrijdag in een persoonlijke, open brief op de website van de Rooms-Katholieke Kerk over de commotie rond de kerstliedjes, die vorige week vrijdag ontstond. Volgens de uitgeverij die het kerkelijk drukwerk voor de missen verzorgt, mochten de bekende kerstliedjes niet meer afgedrukt en niet meer gezongen worden, omdat ze niet op een 'door Rome goedgekeurde lijst' zouden staan. Daarom ontbreekt de tekst van dergelijke liedjes in de tekstboekjes voor kerst van dit jaar. Het nieuws haalde alle media. Na Zwarte Piet lagen nu ook de Herdertjes onder vuur Volgens Liesen is al in 2001 bepaald dat gezangen in de volkstaal goedkeuring van de bisschoppenconferentie nodig hebben. Tal van liederen worden sindsdien tegen het licht gehouden. Van de kerstliedjes is apart vastgelegd dat ze ongeacht de goedkeuring gewoon gebruikt kunnen worden. „Ze behoren tot de liederenschat waaraan gelovigen terecht gehecht zijn en kunnen met Kerstmis volop gezongen worden”, schrijft de bisschop.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Cornelis Berend

  De katholieke kerk heeft altijd en mix gemaakt van heidense gebruiken en de ‘nieuwe leer’ om Maria en het onbevlekt ontvangen er bij de bevolking doorheen gedrukt te krijgen. De kerstboom en veel van wat daar bij komt kijken is zo’n heidens gebeuren. De discussie rond Zwarte Piet (ook een heidens gebruik) zal wel een waarschuwing zijn geweest om de touwtjes weer te laten vieren.

  • Mulder

   Maria HEEFT niet onbevlekt ontvangen, maar ze IS onbevlekt ontvangen ( nl. Vrij van alle zonden en gebreken).

   (in antwoord op Cornelis Berend)
   • Cornelis Berend

    Geef mij maar bevlekt ontvangen.

    (in antwoord op Mulder)
    • Calhoun84

     Heeft u het nu over de onbevlekt ontvangenis van Maria of over de maagdelijkheid van Maria? Zijn toch twee totaal verschillende zaken 😉

     De onbevlekte ontvangenis van Maria houd in dat zij (dus in dit geval niet Jezus Christus) zonder zonde ter wereld is gekomen. Van uw eigen bevlekte ontvangenis zult u, anders dan de erfzonde, weinig gemerkt hebben 🙂

     (in antwoord op Cornelis Berend)

Reacties niet toegestaan