VIVA-award voor Greenpeace-activiste

Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen heeft dinsdagavond een VIVA400-award gekregen. De Nederlandse actievoerster kwam afgelopen vrijdag op borgtocht vrij nadat ze bijna 2,5 maand vastzat in een Russische cel. Oulahsen kreeg de onderscheiding voor de meest succesvolle vrouwen in ons land in de categorie Stoer.

Aangezien de activiste nog in Rusland moet blijven tot haar strafzaak dient, nam campagneleider Klimaat en Energie van Greenpeace, Jorien de Lege, de award voor haar in ontvangst. De onderscheidingen werden uitgereikt in het College Hotel Amsterdam. Een speciale jury selecteerde de vrouwen uit de jaarlijkse VIVA400-lijst, een initiatief van het gelijknamige weekblad. Uit een top-40 werden uiteindelijk de winaars gekozen.

Naast Oulahsen kreeg Anne-Marie de Brouwer, universitair hoofddocent bij het departement strafrecht in Tilburg, een award in de categorie Knappe Koppen. Zij zet zich in voor vrouwen en meisjes die in Rwanda het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Schrijfster Myrthe van der Meer ging naar huis met de prijs in de categorie Creatief voor haar boek Paaz. De roman over haar opname op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis wordt bewerkt tot een tv-serie.

De vrouwen op de VIVA400-lijst hebben allemaal een eigen specialisme, van koken tot bloggen, van idealist tot zakenvrouw, van patholoog anatoom tot 'gekke-groentenactivist'. In totaal werden dinsdag in acht categorieën awards uitgereikt.