Bijna niemand wil gekleurde pieten en sinterklaas is populairder geworden

Zwarte Piet is nog steeds even geliefd in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van Sinterklaas. 95% van alle ondervraagden vindt dat Zwarte Piet gewoon hetzelfde moet blijven. Op 23 november kwam Sinterklaas in het gezelschap van tachtig lichtbruine en gevlekte Pieten aan in IJburg. De helpers hadden lippen in verschillende kleuren, droegen geen oorringen en in een aantal gevallen ook geen pruik. Iets wat volgens het overgrote deel van de Nederlanders niet nodig was geweest. Slechts 3,3% van de respondenten geeft aan Zwarte Piet liever in een andere kleur te zien. Dit aantal is nog lager onder de vijftigplussers; hiervan geeft een kleine 1,7% aan gekleurde Pieten te willen zien. Ondanks de discussie rondom Zwarte Piet, blijft het Sinterklaasfeest in Nederland populair. Waar in 2012 65,4% van de respondenten aangaf Sinterklaas te vieren, is dit aantal dit jaar licht gestegen naar 66,1%. Hierbij geeft 90.7% van de ondervraagden met kinderen aan gewoon samen hun schoen te zetten voor Sinterklaas én Zwarte Piet. Het onderzoek is uitgevoerd door Noviodata in opdracht van www.sinterklaas-gedichten.eu.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Spiegelbeeld

  “Nederland is een tolerant land hoor. Wij discrimineren helemaal niet”
  * Gaap

  • Prikker

   Ik weet dat er een discussie over racisme en Zwarte Piet is, maar over discriminatie heb ik nog niemand in de media horen klagen hoor…
   Zou het kunnen zijn dat je de begrippen racisme en discriminatie soms door de war haalt ?

   (in antwoord op Spiegelbeeld)
   • miriam

    weet je ik vind het raar want Nederland is een vrij land en dan gaan ze er zon probleem van maken ja daag en anders hadden ze deze discussie ook wel 20 jaar gelen ook kunnen maken (ik vind het belachelijk hoor)

    (in antwoord op Prikker)
 2. Marijkewerf

  Waarom mogen op IJburg wel lichtbruine Pieten en geen zwarte??
  Je wordt zwart van de schoorsteen en niet bruin. Dit is discriminerend voor zwarte negers.

 3. Jonathan Duijts

  Ik word een beetje strontziek van dat achterlijk politiek correcte woordgebruik in die artikelen over de kwestie van tegenwoordig. Pieten als ‘helpers’, hou toch op. Het zijn knechten en knechten is daarin na al die jaren een geuzennaam en alles behalve een belediging. En nee, ik heb geen zin om aan te horen dat ik door een aangeleerde traditie ben gehersenspoeld. Zwarte Piet werd in de afgelopen jaren al subtiel omgedoopt Piet op de buis, dus nu niet zo janken, ik heb geen zin om het eeuwige gekweel aan te horen. Ik stel alleen dat ik vind (zie je dat? IK VIND, kom je niet vaak tegen; oppositie stelt altijd meteen dat iets ook daadwerkelijk ZO IS, terwijl dat dikke bulls**t is) dat dat vreselijke ‘omheenwerken’ niet nodig is in artikelen.

 4. catchit64

  Voornamelijk een randstadding die hele pietendiscussie.

  • Pietje_Precies

   nou, alleen een Amsterdam ding volgens mij. Als 25 man een scheet laten, springt de valse media erop alsof het wereldnieuws is. Gelukkig blijken de Hollanders nuchter.

   (in antwoord op catchit64)

Reacties niet toegestaan