Herman Pieter de Boer (1928-2013) was onmatig schrijver

Herman Pieter de Boer is in de nacht van dinsdag op woensdag, kort na middernacht, op 85-jarige leeftijd in Eindhoven overleden. Dat heeft de familie van de journalist, schrijver en liedjesschrijver aan de NOS bevestigd. De Boer was al geruime tijd ziek.

De Boer wordt op 9 februari 1928 in Rotterdam geboren. Op zijn 26ste begint hij aan een loopbaan in de reclame, waar hij met Hans Ferrée en Dimitri Frenkel Frank veel succes heeft. Eind jaren 60 begint hij met het schrijven van liedjes voor vele Nederlandse artiesten.

Begin jaren 70 begint De Boer met het schrijven van korte verhalen. De verhalenbundel Een vrouw in het maanlicht (1973) is een groot succes en een paar jaar later is hij een van de meest gelezen auteurs van Nederland. In 1979 verschijnt de verhalenbundel Het Herenhotel, in hetzelfde jaar Het Nederlands Gebarenboekje. In de jaren 80 treedt De Boer met zijn vriendin, de zangeres Lenny Kuhr, op in het theater.

Gouden Harp

In 2002 ontvangt De Boer de Gouden Harp voor zijn verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek. Vijf jaar later wordt hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De Boer overwint in zijn leven vele verslavingen, waaronder drank, roken en slaappillen. Hij gaat het spirituele pad op, met een paar uur meditatie per dag. De schrijver verhuist meer dan 30 keer, maar vindt zijn plek uiteindelijk in Eindhoven.