De Venus van Milo: nu mooier dan ooit!

Was het je nog niet opgevallen? De Venus van Milo was sinds november 2009 niet meer in het Louvre te zien. Het hoogtepunt van de collectie werd minutieus onderzocht en gerestaureerd. Ze is nu oogverblindend schoon en pronkt op een hoger voetstuk in een grotere kamer. Zo biedt het Louvre acht miljoen bezoekers per jaar de ruimte om haar beter te kunnen bewonderen dan ooit.

Door de jaren heen was het beeld steeds viezer en bruiner geworden, zegt Jean-Luc Martinez, directeur van afdeling Griekse, Etruskische en Romeinse Oudheden. In de 19e eeuw werd een afgietsel gemaakt, dat een spoor van olie, zeep en gips achterliet. Het stof van vele jaren plakte daarin vast.

In 1936 werd nog her en der wat met gips bijgewerkt. Dat bleek uit een klein briefje onder de rechter borst. Er werd zelfs een endoscopie uitgevoerd op het beeld. Via een bestaand gaatje in de rug werd met een minuscuul cameraatje gekeken of de bevestigingsstukken tussen de marmeren platen niet verroest waren. Dat was gelukkig niet het geval.

Het Louvre boog zich ook over de vraag of de linker voet, die in de 19e eeuw uit gips werd gemaakt en later weer werd weggehaald, teruggeplaatst moest worden. Uiteindelijk is besloten om dat niet te doen.

Bron(nen):   Le Monde  Radiofragment cobra.be