Nieuwe beelden van Elfstedentocht van 1954

Het Fries Film Archief heeft maandag een 26 minuten durend filmpje op YouTube gepubliceerd met nooit eerder vertoonde beelden van de Elfstedentocht van 1954. De filmbeelden in zwart-wit en zonder geluid werden destijds gemaakt door de Friese smalfilmclub Kleare Kimen en werden kortgeleden bij toeval teruggevonden. Maandag is het precies 60 jaar geleden dat de Elfstedentocht van 1954 werd verreden.

De beelden werden onlangs gevonden in het archief van de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek (KFPS). Ze lagen in een doos met het opschrift 'Restmateriaal Elfstedentocht 1954'. KFPS en het Fries Film Archief hebben de film nu gedigitaliseerd.

De nieuwe beelden laten weinig zien van de wedstrijd op 3 februari 1954 die werd gewonnen door Jeen van den Berg, meldt het Fries Film Archief maandag. Wel is er meer oog voor het publiek langs de kant, de aankomst van deelnemers op het treinstation in Leeuwarden, de inschrijving in hotel de Groene Weide en van diverse doorkomstplaatsen en stempelposten.