Ensor komt weer tot leven

Honderdvijftig jaar na de geboorte van Ensor worden in Vlaanderen diverse tentoontellingen georganiseerd. In het James Ensor Huis in Oostende worden etsen tentoongesteld in combinatie met werk van andere kunstenaars die hetzelfde onderwerp verbeeldden, beschreven of bezongen: Félicien Rops, Bernard Dewulf, Tom Lanoye, Kristien Hemmerechts, Joe Jackson ….


Zowel zijn thematiek als techniek zijn nog steeds brandend actueel. Thema’s als het masker en het groteske, sociale kritiek, het zelfportret, de identificatie met Christus, de massa, de satire en de dood hebben in de hedendaagse beeldende kunst niet aan relevantie ingeboet.

De titel van de Gentse tentoonstelling is ontleend aan Ensors schilderij ‘Squelettes se disputant un hareng saur’ of ‘Skeletten die vechten om een gerookte haring’. Het is meteen één van de vele woordspelletjes van Ensor: ‘hareng saur’ staat namelijk voor ‘art Ensor’ (als je het op zijn Frans uitspreekt). Bovendien getuigt de titel ook van de controverse die zijn werk veroorzaakte.


'Ensor Ontmaskerd' is nog tot 13 februari 2011 te bezichtigen in het ING Cultuurcentrum op het Brusselse Koningsplein.

In het Paleis voor Schone Kunsten - Bozar in Brussel loopt tot 23 januari 2011 de expositie 'Ensor, componist en schrijver'.

'Hareng Saur: Ensor en de hedendaagse kunst' loopt tegelijk in het Museum voor Schone Kunsten Gent en in het S.M.A.K. tot 27 februari 2011.

In het James Ensor Huis zijn o.a. etsen van Ensor te bewonderen tot 9 januari 2011.

Verder worden in Oostende nog tal van evenmenten georganiseerd ter ere van Ensor.

Bron(nen):   Knack (Brussel)  (Gent)