Woody Allen wordt 75: ‘Oud worden: ik zou er geen tweede keer aan beginnen’

Op 1 december wordt Woody Allen 75 jaar. In het Vlaamse weekblad Humo reflecteert hij op de ouderdom en de eindigheid der dingen en dat thema komt ook terug in zijn nieuwste film, 'You Will Meet a Tall Dark Stranger', die afgelopen week te zien was op het Leids Film Festival.

De film toont twee echtparen in herkenbare en komische situaties rondom ouder worden, liefde en verlangens. Als Alfie (Anthony Hopkins) zich op een nacht realiseert dat hij nog maar een paar goeie jaren te gaan heeft, besluit hij zijn vrouw te verlaten en op zoek te gaan naar zijn verloren jeugd. Hij wordt verliefd op de veel jongere Charmaine. Zijn vrouw Helena (Gemma Jones) is radeloos en legt haar leven na een zelfmoordpoging in handen van een waarzegster, die voorspelt: 'You Will Meet a Tall Dark Stranger'.

Allen, die de film zowel regisseerde als schreef, laat  zien hoe mensen proberen hun realiteit te ontvluchten door te kiezen voor illusies. Maar het onvermijdelijke proberen te ontwijken, is zinloos.


Ziehier wat citaten uit een interview met Woody Allen in Humo:

'Ik werk de hele tijd. En als ik niet werk, dan speel ik muziek, of ik kijk naar het basketbal, of ik doe iets anders om te vermijden dat ik ga nadenken. Als ik begin na te denken, is het om zeep'.

'Helderzienden zijn oplichters. Ze kunnen je niets over de toekomst vertellen. Ze hebben geen speciale krachten. De beste helderziende ter wereld wordt ontmaskerd door een tweederangs goochelaar. Maar mensen kunnen wanhopig zijn'.

'Mocht ik verrijzen in de gedaante van de slaapkamer van Scarlett Johansson: dan zou ik me misschien met een tweede leven kunnen verzoenen'.

'Ik sport, ik eet gezond, ik probeer bezig te blijven... Maar je kunt de klok niet stilzetten. Ik vind het verschrikkelijk, ouder worden. Ik ben nu 74 en ik kan je verzekeren: je wordt niet wijzer met de jaren, niet milder en ook niet aardiger. Ik kan geen énkel voordeel van ouder worden bedenken. Je rug doet vaker pijn, je spijsvertering gaat erop achteruit, je wordt stekeblind, je hebt een hoorapparaat nodig... Als je het enigszins kan vermijden: doe het niet. Ik zou er geen tweede keer aan beginnen'.

Bron(nen):   Humo  Leids Film Festival  trailer