Zeven op tien Nederlanders kent niet één Vlaamse schrijver en andere weetjes

Voor Nederlanders zijn de populairste Nederlandse schrijvers Harry Mulisch, Jan Wolkers, Kluun, Gerard Reve en Saskia Noort. Bij de Vlamingen zijn Pieter Aspe, Hugo Claus en Herman Brusselmans het bekendst. Raar maar waar: 70% van de Nederlanders kent niet één Vlaamse schrijver. Andersom kent 40% van de Vlamingen geen enkele Nederlandse schrijver. Deels komt dat, omdat men niet weet of de schrijver Vlaams of Nederlands is. Veel Vlamingen denken bv. dat Hugo Claus een Nederlander was.

Dat blijkt allemaal uit een onderzoek van de Taalunie, waarvan de resultaten in de jaarlijkse krant Taalpeil staan. Onder de 500 ondervraagde Nederlanders is Hugo Claus de bekendste Vlaamse auteur. Onder de 315 ondervraagde Vlamingen is Cees Nooteboom het bekendst. Waarschijnlijk is dat, omdat hij in in 2009 in Brussel de Prijs der Nederlandse Letteren kreeg uit handen van Koning Albert II.

Taalpeil bespreekt nog andere opmerkelijke cijfers:

  1. 86% van de Nederlanders en 92% van de Vlamingen zijn trots op onze taal.
  2. 48% van de Nederlanders en 27% van de Vlamingen horen op vakantie het liefst zo min mogelijk Nederlands. Bijna 50% van de Vlamingen verwacht een Nederlandstalige audiogids in een museum of een andere bezienswaardigheid in West Europa. Van de Nederlanders verwacht maar 20% dat.
  3. 75% onderschat het buitenlands enthousiasme voor het Nederlands: veel mensen zijn verbaasd als ze horen dat er alleen al 15.000 studenten Nederlands zijn aan 180 universiteiten in 40 verschillende landen.
  4. 75% van de Nederlanders wil straattaal op school verbieden. Er wordt niet bij vermeld hoe ze dat willen gaan doen. In Vlaanderen bestaat dit soort taal niet of nauwelijks.
  5. 75% wil een navigatiesysteem met de eigen tongval, al gaat het gerucht dat er steeds meer Nederlandse mannen zijn die een Vlaamse vrouw in hun auto willen horen.

Bron(nen):   Knack  Taalpeil