Menu van de dag: vogelnestjessoep

Cultuur
donderdag, 27 januari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De haven van Kumai in het zuiden van Borneo is een belangrijk handelscentrum voor één van de duurste dierlijke producten ter wereld: de nesten die worden gebruikt voor vogelnestjessoep. Voor een kilo vogelnestjes betaal je $ 3000. Daar heb je dan ook 900 nesten voor nodig. Liefhebbers noemen het 'de kaviaar van het Oosten'.
Boven de traditionele laagbouw torenen betonnen gebouwen uit. Ze hebben geen ramen, maar vele kleine gaatjes. Het zijn vogelnestfabrieken. In Kumai wonen ongeveer 20.000 mensen en naar schatting 200.000 zwaluwen.
De eetbare nesten, die de vogels maken van hun speeksel, maken al meer dan 1000 jaar deel uit van de Chinese keuken. Ze werden voor het eerst geserveerd aan het hof van de keizers van de Tang dynastie (618-907). In de 15e eeuw werden ze op grote schaal geconsumeerd, maar in de 20e eeuw werd de consumptie ervan verboden door Mao Tse Dong.
kumai scale
Ze worden als verdikkingsmiddel gebruikt in een geleiachtige soep, zowel in een zoete als in een hartige variant met vlees. Veel smaak hebben ze niet. Ze worden vooral gegeten omwille van hun culturele betekenis en geneeskrachtige werking. Men beweert dat ze het immuunsysteem versterken, het libido verhogen, astma verlichten en zorgen voor een mooiere teint.
Bron(nen): BBC News