"Je t’aime … moi non plus" Serge Gainsbourg 1928-1991

In Nederland is Serge Gainsbourg, nu twintig jaar geleden overleden, vooral bekend vanwege het nogal expliciet gezongen "Je t'aime...moi non plus" uit 1969. Hij bezorgde Frankrijk daarmee zijn eigen 'Summer of Love'. Een jaar eerder had hij het nummer opgenomen met minnares Brigitte Bardot, die het uiteindelijk niet aandurfde. Jane Birkin, zijn derde echtgenote, zou haar vervangen en werd er wereldberoemd mee. 

Gainsbourg werd geboren als Lucien Ginsburg, zoon van gevluchte Russiche joden. Hij zou uitgroeien tot het prototype van de ongeschoren, rokende en niet al te knappe Franse charmeur. Provocateur, excentriekeling, vrouwenverslinder, maar bovenal componist en schrijver van zeer succesvolle en invloedrijke muziek. Hij schreef onder meer Poupée de cir, poupée de son waarmee France Gall in 1965 het Songfestival zou winnen. 

Twintig jaar na zijn dood is Gainsbourg in Frankrijk onverminderd populair. Zo verschijnt er volgende week een cd-box met maar liefst twintig cd's en is er veel aandacht voor nog onuitgebracht materiaal. Daarnaast verschijnt er zowel een boek over de geschiedenis van zijn chansons als een biografie over zijn leven in de jaren tachtig, toen hij regelmatig beschonken op televisie verscheen. Gainsbourg wás rock en roll. 

Nog steeds geliefd. Het huis aan de rue de Verneuil waar Gainsbourg destijds stierf, is door fans bedekt met graffiti.

Bron(nen):   Le Nouvel Observateur