Gaat Michelangelo’s David instorten door de vooruitgang?

Zelfs Italië is bezig hoge hogesnelheidstreinen te bouwen. En voor de lijn naar het noorden komt er een tunnel onder Florence, die op het meest nabije punt 600 meter verwijderd is van de Accademia Gallery, waar het beeld sinds 1873 staat. Het stond in weer en wind op de Piazza della Signoria , daar staat nu een kopie.  David is een van de bekendste werken van Michelangelo, samen met de koepel van de Sint Pieter, de Sixtijnse kapel en de Piëta, die in de Sint Pieter staat.
De maker heeft goed moeten nadenken hoe het beeld in evenwicht te houden. Daarom leunt David met zijn been een beetje op een boomstronk, zodat zijn enkels niet het volle gewicht hoeven dragen.
In de boomstronk zit al tijden een barst.
In de linker enkel ook.
En nu komen er trillingen veroorzaakt door een super boring. Daarmee heeft de beeldhouwer geen rekening gehouden en het staat volgens deskundigen niet vast wat het effect is op de barsten in het marmer.
Ver[plaatsen van het beeld is geen optie, omdat de barsten dan zeker groter zullen worden.

Kenners dringen aan op uitstel van de operatie.
Die zal er niet komen, net zoals de boringen op twintig meter van de Sagrada Famiglia in Barcelona doorgaan. De vooruitgang is immers nooit te stoppen.

  

 

Bron(nen):