Baldwin aangeklaagd om ‘roekeloos’ gedrag op filmset

Voor de tweede keer in een week tijd is acteur Alec Baldwin aangeklaagd vanwege het fatale schietincident op de filmset van 'Rust' dat cameravrouw Halyna Hutchins het leven kostte. Scriptbegeleider Mamie Mitchell, die na het ongeluk geëmotioneerd het alarmnummer belde, noemt het gedrag van Baldwin "roekeloos" en zegt getraumatiseerd te zijn.

Mitchell stelt dat Baldwin de revolver volgens het script nooit af had moeten laten vuren. "Alec Baldwin heeft opzettelijk, zonder geldige reden of excuus, het geladen pistool afgevuurd, ook al vroeg de aanstaande scène daar niet om", schrijft de scriptbegeleider in haar aanklacht. De oorzaak van het schietincident is haar inziens "geen eenvoudige nalatigheid", maar Baldwin zou volgens Mitchell "Russische roulette" hebben gespeeld.

De scriptbegeleider, die voor continuïteit op de filmset moet zorgen en als rechterhand van de regisseur fungeert, stond volgens de aanklacht op ruim één meter van Baldwin toen hij het pistool afvuurde. Ze zegt daardoor "ernstige trauma's en extreme mentale en fysieke pijnen" te hebben opgelopen.

Een week geleden werd Baldwin ook al aangeklaagd door een andere medewerker van de film, Serge Svetnoy. Hij was als technicus verantwoordelijk voor de belichting en stelde in zijn aanklacht dat Baldwin "nalatig was geweest". De autoriteiten van Santa Fe, waar het ongeluk plaatsvond, doen nog onderzoek naar het incident. Er is nog niemand strafrechtelijk aangeklaagd. Wel hebben de autoriteiten aangegeven dat er meerdere kogels op de filmset zijn gevonden.