Bij 3/4 huwelijken in Kirgistan werd bruid ontvoerd

Kirgizië of Kirgistan is een land in Centraal-Azië, dat wordt begrensd door Oezbekistan, Kazachstan, China en Tadzjikistan. Deze week protesteerden zo'n 200 mensen in het Noorden tegen de eeuwenoude traditie van het ontvoeren van een bruid. De kritiek laaide vooral op nadat 2 ontvoerde bruiden, die tot een huwelijk gedwongen werden, kort na elkaar suïcide pleegden.

Naar schatting 68 tot 75% van de huwelijken komt tot stand na een ontvoering. Eerst was het beperkt tot het platteland, maar nu vindt het overal plaats, zelfs in de hoofdstad. Economische problemen zijn 1 reden voor de toename van deze praktijken. Ouders hoeven dan nl. geen bruidsschat en geen bruiloft te betalen. Maar dat is zeker niet de enige reden. Het wordt aangemoedigd door de ouders van de jongen. En de jongens durven het meisje soms niet om haar hand te vragen. Ze zijn bang om afgewezen te worden en ontvoeren vinden ze dan makkelijker.

Hoe gaat het in zijn werk?
Als de man in de 20 is, kiest hij een aanstaande en begint haar ontvoering te plannen. Als het zo ver is, helpen zijn vrienden hem de aanstaande bruid te overmeesteren en brengen haar naar de familie van de man. Daar wordt het meisje opgevangen door een vrouwelijk familielid. Zij probeert het meisje ervan te overtuigen dat het beter is om met de jongen te trouwen. De jonge vrouw staat onder enorme druk. Vaak wordt er geweld gebruikt, maar ze wordt gelukkig zelden verkracht.

Als het meisje uiteindelijk instemt, geven ze haar een witte hoofddoek en vragen ze haar een brief aan haar ouders te schrijven. Dan bengen ze de brief naar de ouders van het meisje, vragen hen om de hand van hun dochter en regelen een korte huwelijksceremonie.

Een potentiële bruid ontvoeren, is officieel een strafbaar feit waarvoor de dader 3 jaar gevangenisstraf kan krijgen. Maar er komt zelden een rechtszaak van en als dat al het geval is, komt de dader er met een boete vanaf.

Bron(nen):   RadioFreeEurope