Meisjes niet welkom in India

In India neemt het aantal meisjes onder de zeven jaar drastisch af. Volgens activisten zijn in de afgelopen tien jaar 8 miljoen vrouwelijke foetussen geaborteerd. Vrouwen worden vaak tot abortus gedwongen door hun schoonfamilie. Als ze geen zonen baren, worden ze soms mishandeld of dreigt hun man hen te verlaten. De familie wil geen meisjes, want daarvoor moet je een bruidsschat betalen. De bruidsschat werd in 1961 officieel afgeschaft, maar de traditie gaat door. Een zoon zet ook de familielijn verder. Een meisje daarentegen zal trouwen en behoort vanaf dat moment tot de familie van haar man.

Niemand is blij als een meisje geboren wordt. Behalve door een abortus sterven jonge meisjes door kindermoord, mishandeling en verwaarlozing. De verhouding meisjes:jongens is laag; alleen in China is die nog lager.


Premier Manmohan Singh noemt de moord op meisjes een 'nationale schande' en riep iedereen op voor een 'kruistocht' om babymeisjes te redden. Maar volgens Sabu George, India's meest bekende campagneleider op dit gebied, toont de overheid te weinig daadkracht om dit probleem aan te pakken.

Sinds 1974 is het mogelijk om het geslacht van van de baby tijdens de zwangerschap te bepalen, en dat zorgde voor een fikse daling in het aantal meisjes. Dat werd ook aangemoedigd om overbevolking tegen te gaan. Het was niet langer nodig om een lange rij kinderen te krijgen totdat er eindelijk genoeg zonen waren. In de jaren tachtig werd er volop reclame voor gemaakt in kranten, ed. Vanaf 1994 was het verboden om een abortus uit te voeren op grond van het geslacht. Abortus is legaal tot 12 weken zwangerschap en het geslacht kan pas bepaald worden vanaf 14 weken, dus eigenlijk is het onmogelijk ... Als de wet gehandhaafd zou worden, was er niets aan de hand.

Bron(nen):   BBC News