Ruzie over restauratie Notre Dame

Volgens critici wil de bisschop van Parijs van de herstelde Notre Dame van Parijs een christelijk Disneyland maken. De bisschop, verantwoordelijk voor de kerk, wil talrijke aanpassingen doen aan het interieur. De biechtstoelen verdwijnen om meer ruimte te scheppen voor kunst. En wat critici vooral steekt: met toepassing van veel kunstlicht wordt de bezoeker op een andere manier in contact gebracht met de kerk. Zo komen er uitgelichte bijbelcitaten in heel veel talen, waaronder Chinees.

Bij de ingang van de kathedraal zal een nieuw baptisterium het licht zien. In plaats van al het licht van boven te laten komen, zal er in de gehele kathedraal ‘zachter licht op ooghoogte’ komen dat de deelnemers aan de 2400 missen en 150 concerten per jaar ‘een intiemer gevoel’ zal geven. Gelovigen worden zo volgens de priester meer betrokken bij de viering van de eucharistie, in plaats van tot toeschouwers tegenover ‘een soort theaterpodium’ te worden gedegradeerd. 

Le Figaro, dat fotoanimaties zag van het nieuwe interieur, ziet er niets in. “De foto’s geven de indruk van een landingsbaan van een luchthaven, of een parkeerplaats." 

Volgens de kerkelijke autoriteiten gebruiken ze de renovatie slechts om de vele bezoekers (12 miljoen per jaar) beter in contact te brengen met het Christelijk gedachtegoed.

Bron(nen):   ND  Le Monde