Waarom zijn veel vegetarische restaurants in handen van sekten?

Annam Brahma is Sanskriet voor 'voedsel is God' én de naam van een natuurvoedingsrestaurant in New York. De vrede en liefde predikende goeroe Sri Chinmoy overleed in 2007, maar is er nog alom tegenwoordig: zijn beeltenis, zijn boeken, zijn kunstwerken, ... Annam Brahma is één van de ongeveer 20 vegetarische restaurants, die geëxploiteerd worden door Chinmoy's volgelingen. In de VS is dat niet zo vreemd. Er zijn wel meer eettenten die gerund worden door religieuze groepen, zeg maar sekten.

Neem nu het Soul Vegetarian Cafe and Exodus Carryout, dat deel uitmaakt van een miniketen van Tel Aviv tot Atlanta. Polygame zwarte Amerikanen, die zich 'de echte Joden' noemen, servereren er de 'Moses Burger', een groentekroket op een volkoren broodje. In het hippie-achtige Jesus People kun je een volkoren wafel gedrenkt in bosbessen en slagroom bestellen. Of wat dacht je van een zeewiersalade, terwijl je naar de Supreme Master Ching Hai op tv kijkt, in 1 van de 201 Loving Hut restaurants? Of wil je liever dineren bij de Hare Krishna's in 1 van de ongeveer 100 tempel-café's?

Behalve restaurants hebben sekten eigen reformwinkels of fabriceren ze reformproducten, zoals Yogi Tea van Yogi Bhajan. Eigenlijk is het moeilijk om 1 sekte te vinden, die zich niet op de natuurvoedingsmiddelensector heeft toegelegd. De vraag is: Waarom?

Eén van de redenen waarom kleine religieuze groepen de neiging hebben om gezond voedsel te serveren, is dat ze geholpen hebben met het uitvinden ervan. In feite zijn zij ermee begonnen. Een 2e reden werd al in 1971 in de L.A. Times besproken: 'De beweging verenigt jong en oud, hippie en burgerman in de strijd tegen voedingsmiddelen waarmee geknoeid is'. In de Spiritual Community Guide van 1974 stonden 2.470 addressen. Volgens sociologen was 55% toen al in het bezit van spirituele centra of sekten. En 31% waren natuurvoedingsrestaurants. Reden nr. 3 is dat ze vaak beginnen als kleine groeperingen en niet terug kunnen vallen op donaties. Dus zijn ze verplicht om een onderneming te starten. Vegetarisch eten werd in die tijd populairder, net als Aziatisch eten. Bovendien is een restaurant of tearoom minder omstreden dan bv. het agressieve bedelen van de Hare Krishna's. De laatste reden is misschien wel de meest voor de hand liggende: sekten hebben een platform nodig om nieuwe zieltjes te winnen. Een restaurant is een ontmoetingsplaats en laat mensen kennismaken met de groepering.

Toch is de kwaliteit van het eten vaak goed en de bediening persoonlijk en attent. Bovendien is het een bijzondere ervaring om te eten onder het alziend oog van een goeroe of een ober in een oranje jurk.

Bron(nen):   Slate