Inspectie grijpt in bij de gerenommeerde Rotterdamse kunstopleiding van oud-wethouder Jikkie van der Giessen (D66)

Jikkie van der Giessen, oud-wethouder van Cultuur in Amsterdam (D66), zwaait sinds 1999 de scepter over de Rotterdamse kunstopleiding Codarts als voorzitter van het college van bestuur. Maar ze heeft het er zo bont gemaakt dat de onderwijsinspectie moest ingrijpen. Dat blijkt uit interne documenten van Codarts, waar toe ook het hoog aangeschreven conservatorium en de Dansacademie behoren. Het dossier is in bezit van de Volkskrant.

Van der Giessen zou de hogeschool in haar greep hebben, waardoor klachten over haar bestuursstijl en manier van zaken doen onder de pet zijn gebleven.
Zo heeft ze haar zwager aangenomen als hoofd facilitaire dienst, en is ze betrokken geweest bij het verlenen van een omvangrijke opdracht voor docentenondersteuning bij Codarts aan de onderwijsadviesorganisatie Bazalt/HCO, terwijl zij in de raad van toezicht zit van het moederbedrijf van Bazalt.
Verder stelde Van der Giessen managers aan zonder hen een formele functieomschrijving te geven en kocht ze design kantinestoelen bij de exclusieve interieurwinkel Eckhard zonder vergelijkende offerte.
En last but not least: sinds 2008 kregen alle studenten die op het examen verschenen bij voorbaat een voldoende. Het kon alleen meer worden dan een zes, maar nooit minder. Ook werden, geheel in strijdig met de wettelijke bewaarplicht, alle oninteressante scripties weggegooid.

In Amsterdam verdween onder het bewind van Van der Giessen de zender CNN van de kabel. De stad werd zo ver buiten de grachtengordel een lachertje. Vervolgens was Van der Giessen niet in staat om voormalig VVD-leider Bolkestein, die ze wilde benoemen tot voorzitter van de Kunstraad, door de politieke loopgraven heen te loodsen. Nog geen jaar na de raadsverkiezingen in 1998 verruilde ze het gemeentebestuur in voor de baan bij de Rotterdamse kunstopleiding.

Bron(nen):   de Volkskrant  de Volkskrant (betaald)