Regisseur La Conquête: ‘Sarkozy ontheiligde het presidentschap’

Wie wil weten hoe Nicolas Sarkozy de macht veroverde, en hoe de relatie is tussen pers en politiek moet 'La Conquête' (De wedstrijd) gaan zien. Hoewel de Franse wet speelfilms verbiedt waarin politici onder hun echte naam voorkomen, maakt de Franse regisseur Xavier Durringer toch een portret van Sarkozy. Het is de eerste film over een zittende president in Frankrijk. "Sarkozy heeft de politiek in Frankrijk veranderd. Hij ontheiligde het presidentschap door zich overal te laten filmen, in korte broek, op de fiets”, zegt Durringer in een interview in Trouw. “Hij is een showman. En hij leidt het land aan de hand van de opiniepeilingen. Mitterand schafte de doodstraf af terwijl het merendeel van de Fransen daar tegen was. Zo'n stap zou Sarkozy nooit zetten. Hij heeft geen eigen programma, hij peilt wat de mensen willen.”

De film trekt in Frankrijk minder bezoekers dan werd verwacht. Reden: de affaire DSK. “Men zat aan de tv gekluisterd. Het was een grote schok. Ook voor mij. Ik hou erg van de politicus Dominique Strauss-Kahn. Maar de affaire bevestigt ook wat ik in mijn film wil zeggen. Vijftig procent van de Fransen vindt nu dat Dominique Strauss-Kahn best terug kan keren in de politiek. Vijftig procent! Hoe kan dat? We praten iedere dag over hem. Bij Berlusconi gebeurt hetzelfde. Het doet er niet toe hoe hij zich misdraagt of wat hij ook zegt over homo's. Mensen willen het feuilleton. Ze ontwikkelen een affectieve relatie met de 'bad guy'. Bij Dallas was iedereen ook altijd het meest geïnteresseerd in de slechteriken."
Sarkozy wil de film niet zien. Hij zei liever naar een psychoanalyticus te gaan. Durringer: “Zoveel narcisme zou slecht zijn voor zijn geestelijke gezondheid."

Bron(nen):   Trouw