Ontdekt in de Harvardbibliotheek: een boek gebonden in mensenhuid

'Een boek over de menselijke ziel verdiende een menselijke cover.’ Dat schreef de Franse schrijver Arsène Houssaye over de kaft van zijn boek 'Des destinées de l’âme’. Het boek uit de negentiende eeuw heeft een omslag van mensenhuid en staat in de bibliotheek van de universiteit van Harvard.
Op het briefje dat in het boek zat en onlangs is ontdekt, stond het letterlijk geschreven: ‘Dit boek is gebonden in perkament van menselijke huid, waarop geen versiering werd gedrukt om haar elegantie te bewaren. Als je goed kijkt, kan je gemakkelijk de poriën van de huid onderscheiden.' De menselijke huid zou afkomstig zijn van het niet opgeëiste lichaam van een psychiatrische patiënte die was gestorven na een beroerte.
Naar aanleiding van de tekst onderzochten conservatoren van Harvard de kaft. Ze zijn voor 99 procent zeker dat het boekomslag van menselijke huid is gemaakt.
De onderzoekers van Harvard zeggen dat het niet helemaal uniek is. Er zijn verhalen uit de negentiende eeuw bekend dat de lichamen van geëxecuteerde criminelen beschikbaar werden gesteld aan de wetenschap. De huiden gingen naar leerlooiers en boekbinders.
 

Bron(nen):   De Standaard