42.000 bomen langs romantische Canal du Midi moeten worden gekapt

Wie nog wil genieten van de meest romantische waterweg van Europa, of misschien wel van de wereld, die moet snel naar het zuiden van Frankrijk afreizen. De 42.000 platanen langs de oevers van het Canal du Midi, dat van Toulouse naar de Middellandse Zee loopt, staan er over 20 jaar waarschijnlijk niet meer. Een niet te bestrijden schimmelziekte, Ceratocystis platani, geeft de staat geen ander keuze dan de kettingzaag.

Het kappen van de 200 jaar oude bomen wordt gezien als een nationale tragedie. Fietsers, wandelaars en booteigenaren zijn ontdaan, en lokale politici zijn bang dat het kanaal van de Werelderfgoedlijst van de Unesco wordt gehaald en er dus geen toeristen meer komen. Maar president Nicolas Sarkozy ruikt een kans voor een herverkiezing: hij heeft beloofd het kanaal te redden.
Zodra de eerste 1.000 bomen eind van dit jaar zijn gekapt, moeten direct jonge bomen worden herplant. Volgend jaar zullen 4.000 platanen worden gekapt. Het zal minsten 30 tot 40 jaar duren voordat het 240 kilometer lange kanaal helemaal opnieuw is beplant.

Bron(nen):   France Soir  Reuters    

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Willem

    Een zeer aktueel artikel: Drie maanden geleden is Sarkozy niet herkozen als president dus hij kan het Canal ook niet meer redden.
    Evenmin Hollande; de bomen zullen gewoon gerooid worden. Heel jammer, c’est la vie, ook van bomen!

Reacties niet toegestaan