Kijkers vinden millennials in Ik Vertrek irritant: ‘Vegan eten, maar wel wereld rond vliegen’

Wie gisteren Ik Vertrek keek, dacht soms dat er twee acteurs waren ingehuurd om een verwend millennial-koppel te spelen, zo dik lag het er boven op. De serie over huishoudens die emigreren was dan ook weer eens ouderwets trending op Twitter.

De Utrechtse Estée (28) en Taïf (34) gingen gewapend met wat verbouwingsgeld van moeders naar de Dominicaanse Republiek om daar een hipster-resort te beginnen, inclusief havermoutpannenkoekjes, smoothiebowls en een opspelende solar plexus. Verder werd er veel geconnect 'met jezelf, de ander en de natuur'.

De twee 'vrije geesten' kochten met de overwaarde van hun Utrechts appartement voor zo'n 125.000 euro een oude afkickkliniek op het eiland. Die werd compleet Instagrammable gemaakt voor ongeveer nog eens zo'n bedrag. Dat geld leenden ze van vrienden en familie. Want 'geld moet vloeien en stromen'. Reden ook om flink wat personeel aan te nemen, want het stel wilde zo snel mogelijk af van het 'operationele gedeelte' van de klus.

Op Twitter is de ergernis groot: het eindeloze geknuffel met alles en iedereen, de Engelse termen, het zweverige yoga-gedoe en vooral het gemak waarmee het geld 'vloeit en stroomt' schiet bij menigeen in het verkeerde keelgat. "Mama betaalt de verbouwing; Dominicanen werken zich in zweet; dochterlief en vriend slikken nog een pil," schrijft iemand. En: "Over hoe onbezorgde rijkeluiskinderen jubeltonnen over de balk gooien," vindt een ander.

Ook is er kritiek op het hypocriete veganistisch zijn voor het klimaat, maar ondertussen wel de wereld over vliegen. "Dit is zo'n stel dat vegan eet voor het milieu maar wel drie keer de wereld rondvliegt om “te connecten” met locals."