Wat kost onze deelname aan het Eurovisie Songfestival?

Vanavond moet het gaan gebeuren: S10 treedt op in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Wat kost het optreden met haar Nederlandstalige nummer De Diepte eigenlijk?

Alles bij elkaar moet je rekenen op zo'n 500.000 euro laat woordvoerder Eric Dekker van AVROTROS weten aan RTL Nieuws. De helft daarvan betaalt de NPO aan de European Broadcasting Union (EBU) voor de uitzendrechten. De EBU is de organisator van het songfestival en levert voor 250.000 euro de beelden van de beide halve finales en de finale. Dat is publiek geld, van de belastingbetaler dus.

De andere 250.000 euro rekent AVROTROS, die de shows uitzendt, zelf af. Het geld komt van de leden en de opbrengst van tv-gids de Avrobode. Het gaat naar 'de totstandkoming van de act, het maken van een videoclip en een back-uptape en zaken als kleding, visagie en verblijf', zegt Dekker.

Duur? Niet als je het vergelijkt met andere tv-uitzendingen. "De finale trekt meer dan 4 miljoen kijkers. De uitzendrechten van een Europese voetbalwedstrijd kosten verhoudingsgewijs meer en dan kijken er vaak minder mensen. En ik denk dat zelfs een avondje Boer zoekt Vrouw misschien meer kost dan een avond songfestival," aldus Dekker.