Oud-exorcist bisdom Rome: Harry Potter en yoga zijn satanisch

Yoga leidt tot aanbidding van de 'valse' hindoe-godsdienst. Het is satanisch, waarschuwt de voormalig duiveluitdrijver van het bisdom van Rome. Ook Harry Potter-boeken zijn kwaadaardig.

Priester Gabriele Amorth wees vorige week op de duistere praktijken tijdens een Italiaans filmfestival. Zijn toespraak vormde een inleiding op The Rite, een horrorfilm over een rooms-katholieke duiveluitdrijver. Amorth werd in 1986 benoemd tot de hoofdexorcist van Rome en heeft naar eigen zeggen meer dan 70.000 uitdrijvingen verzorgd. Hij is de oprichter van de rooms-katholieke Internationale Vereniging van Exorcisten. De wijding tot exorcist hield ongeveer 40 jaar geleden op te bestaan. De afgelopen decennia werd rooms-katholieke duiveluitdrijving steeds zeldzamer.

'Bij Harry Potter werkt de duivel op een listige en onopvallende manier, door bijzondere krachten, magische spreuken en vloeken', vertelde Amorth het filmpubliek. 'Satan is altijd verborgen - hij wil het liefste dat we niet in zijn bestaan geloven. Hij onderzoekt iedereen op neigingen tot goed en kwaad en probeert ons vervolgens te verleiden.'

In orthodox-christelijke kringen is de opvatting dat Harry Potter-boeken en yoga duistere kanten hebben niet ongebruikelijk. De huidige paus Joseph Ratzinger waarschuwde in 1999 in mildere bewoordingen voor de gevaren van yoga, zen en 'andere oosterse' praktijken. Die zouden kunnen leiden tot 'aanbidding van het lichaam'.

In de film The Rite gaat een jongeman in de leer bij een rooms-katholieke exorcist.

Bron(nen):   Trouw