Youp van ‘t Hek dreigt NRC te verlaten

Sinds meer dan 10 jaar schrijft Youp van 't Hek een zeer populaire column in de zaterdagkrant van NRC. Maar vandaag kondigt hij aan dat hij er mee ophoudt zodra NRC in handen komt van De Telegraaf, wat vermoedelijk gaat gebeuren. Youp: "Er schijnt al een bod te zijn uitgebracht. Een bod dat weliswaar is geweigerd, maar dat hoort bij het spel. Nog een paar miljoen erbij en dan zijn ze eruit. Dan is NRC Handelsblad in handen van de chocoladeletterkrant van wakker Nederland. Natuurlijk zal mijn hoofdredacteur mij dan uitleggen dat het niet meer dan een administratieve kwestie is, dat de journalistieke onafhankelijkheid volkomen gewaarborgd blijft en dat ik uiteraard mag blijven schrijven wat ik wil. En ik zal hem dan uitleggen dat ik dan indirect een collega ben van de gluiperige roddelkont Evert Santegoeds & consorten en dat ik in mijn leven een paar grenzen heb gesteld. Dit is er een van. Dus mocht NRC Handelsblad overgenomen worden door De Telegraaf, dan heeft u op zaterdag van mij geen last meer. Zonder rancune en met opgeheven hoofd zal ik dan de krant verlaten. En ik ga ervan uit dat ik dat niemand hoef uit te leggen. Niet aan SBS Knevel, niet aan Jozias van Aartsen en zeker niet aan mezelf. Ik wens deze mooie krant dan een schitterende toekomst, maar dat gebeurt wel zonder mij."
 

28 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Point

  Deze man is echt aan zijn pensioen toe. We gaan hem niet missen.

  • Apekool

   Lees je de stukjes wel eens? Gratis en voor niets (nu nog) op nrc.nl – doorgaans goed amusement.

   (in antwoord op Point)
 2. Hessel Visser

  De schrijver van dit artikel is niet heel erg ‘welingelicht’, zo blijkt. Youp schrijft niet “sinds 10 jaar voor NRC” maar doet dit al zeker 20 jaar!

 3. harrr

  *fossiel uitzwaaien doet*

 4. marianne martens

  Harr en Point mogen reageren e.a. hoe ze iets willen vertellen dat is nu eenmaal onze kostbare vrijheid van meningsuiting. Fossiel en Pensioen. Ach, gut, zonder fossiel was u er niet in deze “brave new world” geweest en degenen die met Pensioen zijn of gaan, hebben veel voor de jongere generaties gedaan nl belasting betaald, zodat u op een snelweg kunt rijden, schooltjes, studeren etc. Eige meninkje van mezelf: Youp van het Hek is een fantastische cabaretier, een fantastische scherpe liefdevolle columinst en het hart op de goede plaats. Daarnaast heeft hij in dezelfde regio gewoond.Heerlijk. Je wilt toch geen medewerker zijn van Telegraaf? Zo’n intens smerige krant, zie de huidige vet gedrukte schrifturen over Rusland. Knettergek.

  • Point

   Het spijt mij maar van het eerste deel van uw betoog begrijp ik even niets. Misschien omdat ik ook de Telegraaf lees en hoog literaire teksten wat minder kan duiden. En dat u de heer Van het Hek leuk vindt is toch prima. Ga vooral naar zijn voorstellingen en geft de man een inkomen. Dat laat onverlet dat zijn tijd gekomen is, ook bij het NRC blijkbaar

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    ach, u begrijpt niets van fossiel en pensioen en de waarde daarvan.1e alinea. Ach, en Mijnheer Joep geeft ook nog veel aan goede doelen, de prijs van zijn boeken moesten zo laag mogelijk zijn, is gelukt. Laat het nu een van de bemiddelden zijn die deugt.Het lezen van de Telegraaf geeft echt veel achtergrondinformatie.

    (in antwoord op Point)
    • harrr

     Achtergrondinformatie…
     Iedere krant heeft zijn eigen subjectieve kijk op de achtergrondinformatie.
     De telegraaf rechts, nrc links.. Boeiend ook, is een keuze
     Daarom heb ik geen krant-abo, kijk wat breder dan de subjectieve visie van de redactie van een krant.
     Blader door alle heen als ze voor me liggen in een cafe,
     Kan me kostelijk vermaken op geenstijl, maar ook op joop.
     Als je aan 1 krant hangt, dan kijk je ook automatisch via hun oogkleppen. Dat vertik ik

     (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      gelijk met subjectief en kranten in cafe’s lezen altijd prettig met die heerlijk geluiden op de achtergrond, vaak ook internationale kranten.

      (in antwoord op harrr)
    • Point

     Mijn welgemeende excuus, maat ik mis volledig uw punt. Wat bedoelt u nu eigenlijk te zeggen. In stilte verliefd op JvH?

     (in antwoord op marianne martens)
     • marianne martens

      nee, zeker niet, wat ik wel vervelend vind is dat mensen die iets publiekelijk presteren of gewoon
      werknemer of directeur zijn, afgemaakt worden op 1 of meerdere punten en de twitter of site- shit over zich heen krijgen, terwijl ze al een hele loopbaan, carriere en privaatleven achter de rug hebben. Vergeten is het verleden, het Nu is bagger en over de toekomst wordt niet meer gesproken.

      (in antwoord op Point)
  • harrr

   Gelukkig mag ik dankzij de vrijheid van meningsuiting iemand een fossiel noemen en mag jij de medewerkers / krant smerig en knettergek noemen. Mooi he 🙂
   Iedereen blij!!

   (in antwoord op marianne martens)
  • FritsB

   Ik lees net ergens anders dat Youp zonder het te beseffen al een paar jaartjes voor een klein stukje “de Telegraaf” werkt. De NRC is voor 80% in handen van de investeringsmaatschappij Egeria III die op haar beurt als (betrekkelijk kleine, 5 miljoen) aandeelhouder de familie Van Puijenbroek heeft. En laat die familie nu ook een dikke vinger in de pap, meer dan 30%, hebben bij de Telegraaf. Verontwaardiging boor de Bühne dus, maar wat een exposure!

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    dank je voor je informatie. Nog even wederhoor. Egeria en al die investeringings-maatschappijen lijkt een soort gezwel binnen de samenleving. Hema gaat Europa in, het is een truc om belastingen te ontduiken en de tegenvallende kosten/ verliezen te verhalen op de samenlevingen.Net zoals een buurman 5 huizen heeft in de wereld.Belastingtechnisch voor het individu heel gunstig.De filmindustrie met 3 producenten uit verschillende landen, uitbetalen personeel gaat via heel veel omweg, altijd te laat. etc etc.

    (in antwoord op FritsB)
 5. kletsmajoor

  Daag Youp, niemand zal je missen, je maakt al 20 jaar dezelfde theatershow en schrijft alsmaar hetzelfde stukje. Misschien wil omroep MAX je nog wel.

 6. Bert Schimmel

  Verstandig besluit van Youp!

 7. Mihamed Kouki

  Ben het met marianne eens. Youp is onder de cabaretiers een grootheid. Ongelofelijk dat er mensen zijn die alleen maar bezig zijn met het bashen van succesvolle mensen. Het zijn jaloerse types die zelf niets van hun leven hebben gemaakt.

 8. zo_maar

  Hij heeft groot gelijk.

 9. Dead Silence

  Verstandig besluit, alleen 10 jaar te laat.

 10. rearden

  Youp geeft veel aan goede doelen… ja, dat vertelt hij in zowat elk interview, met de nadruk erop dat hij dat ANONIEM doet! Ik moet zeggen dat ik dat een van de weinige geslaagde grappen van hem vind. Die stukjes van hem vind ik waardeloos. Altijd van die voor de hand liggende melige woordspelingen, altijd van die korte zinnetjes: “Dat vind ik grappig. Heel erg grappig.” Dan moeten wij dat zeker ook grappig vinden. Meestal mensen afzeiken die zich toch al min of meer belachelijk maken, kortom: “shooting fish in a barrel”.

 11. bebeben

  Wat zou het mooi zijn als aan de ontelbare jaren van fantasieloos mavoproza vermomd als column een eind zou komen. NRC zou erop vooruitgaan.

 12. Hans H

  Kijk kijk, de vaste crew plintkevers kruipt weer uit d’r holen om van ‘t Heck af te branden. Uiteraard in hun kleingeestigheid zonder enig argument en te achterlijk en boosaardig iets te begrijpen van wat de man heeft te melden. Zie bv de resultaten van geestelijke dwerggroei bij Dead Silence, een verstokt boze reaguurder die nog net niet is verzopen in z’n zelfmedelijden en wiens bestaan louter vorm krijgt door de armentierige bijdragen die hij hier uitkraamt.En hij niet alleen.
  Pathetisch.

  • Dead Silence

   Eindelijk iemand die aan zelfreflectie doet. Chapeau! Van ‘t Hek is zonder “c” overigens.

   (in antwoord op Hans H)
   • Hans H

    Ach, ik zie dat U de ‘Watjezegtbenjezelf’ periode nog niet bent ontgroeid. Aandoenlijk.

    (in antwoord op Dead Silence)
    • Dead Silence

     En u (met kleine letter, overigens) doet alweer aan zelfreflectie. Ik heb ook altijd het laatste woord.

     (in antwoord op Hans H)

Reacties niet toegestaan