De Afghaanse meisjes die een jongetje zijn

Mehran (6) heet eigenlijk Mahnoush. Mehran is een jongensnaam en Mahnoush een meisjesnaam. Maar op de kleuterschool heet ze bij haar jongensnaam. Ze gaat ook gekleed als een jongetje, al doet ze haar middagslaapje bij de meisjes. De kleuterleidsters kijken er niet van op, van een als jongen verkleed meisje. Het is een Bacha Posh, wat letterlijk betekent: verkleed als een jongen. En in sommige delen van Aghanistan is het heel normaal, volgens een reportage in The Atlantic. Het komt voor bij rijke families en bij arme. Het gebeurt in gezinnen waar alleen maar dochters zijn. Dat vinden Afghanen niet fijn, alleen maar dochters. Zeker als de vader niet meer leeft of anderzins ontbreekt. Wie moet moeder dan vergezellen, bijvoorbeeld voor een bezoek aan een dokter? Daarvoor is de Bacha Posh. Je bent dat als meisje hooguit een paar jaren. De verkleedpartij start als je naar de kleuterschool gaat, rond je 5e. En het eindigt abrupt zodra de eerste tekenen van geslachtsrijpheid opkomen. Want jongens zijn fijner dan meisjes, maar je wilt als familie geen meisje hebben dat in de pubertijd is en een jongen heeft aangeraakt. Dat zou die dochter waardeloos maken voor de huwelijksmarkt. Gehoond door de mensen, veracht door de buurt.
Maar zolang als het duurt heb je toch even de zoon die je niet had

Bron(nen):   The Atlantic      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Robin

  Het zal de schaapjes niet vrijwaren van misbruik en onderdrukking. Religie en achterlijke gebruiken gaan altijd samen samen. http://vimeo.com/11352212

 2. Chemical Dude

  En dat is nieuws?
  “27 March 2012 Last updated at 17:01 The Afghan girls who live as boys”
  http://www.bbc.com/news/magazine-15262680

  • Pvv4ever

   Precies er is veel mis in die landen. Gelukkig zijn wij beschaafd en beoordelen we vrouwen niet op hun
   uiterlijk, maar op hun kwaliteiten daarom zijn er ook veel vrouwen aan
   de top. En daarom krijgen vrouwen ook goed betaald om producten te promoten. Wij respecteren de vrouwen ook zoals je kan zien in de Biblebelt en in staphorst.

   Het zal vast in de Koran staan dat meisjes ongewenst zijn en zich als jongens moeten verkleden. God heeft zeker een hekel aan vrouwen. Gebeurt in China ook dat ze liever een jongen willen. Moet je nagaan als China ook islamitisch werd, wat een nachtmerrie.

   (in antwoord op Chemical Dude)
   • Chemical Dude

    “Wij respecteren de vrouwen ook zoals je kan zien in de Biblebelt en in staphorst.”
    Ik ben geen van beiden dus spreek voor jezelf

    (in antwoord op Pvv4ever)
   • Jan Terlouw

    Hahaha. Je hebt wel gevoel voor humor. Alleen hebben mensen zoals Chemical dude dat niet door. Die nemen je commentaar serieus.

    (in antwoord op Pvv4ever)

Reacties niet toegestaan