Günter Grass: 'Was gesagt werden muss'

Cultuur
woensdag, 04 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
'Wat gezegd moet worden’ is de titel van een gedicht dat Nobelprijswinnaar Günter Grass vandaag in de Duitse Süddeutsche Zeitung, La Repubblica en de New York Times publiceerde. Het controversiële gedicht zorgt meteen voor de nodige ophef.
‘Warum sage ich jetzt erst, gealtert und mit letzter Tinte: Die Atommacht Israel gefährdet den ohnehin brüchigen Weltfrieden? ’ Vertaald: ‘Waarom zeg ik nu pas, bejaard en met mijn laatste inkt: de nucleaire macht Israël brengt de toch al broze wereldvrede in gevaar?’ aldus de niet eens zo retorische vraag van de 84-jarige Grass.
In zijn gedicht verzet Grass zich tegen het leveren van een nieuwe Duitse onderzeeër aan Israël met het argument dat de duikboot kernkoppen kan transporteren waarmee Iran getroffen kan worden. Grass hekelt Israël omdat het met Duitse hulp een land kan treffen waarvan niet eens bewezen is dat het zelf over een atoombom beschikt. De Duitse dichter vreest dat het Iraanse volk door een Israëlische ‘first strike’ uitgeroeid kan worden.
Grass’ gedicht volgt na een advertentie waarin 1500 Duitse intellectuelen zich vorige zaterdag in de Süddeutsche zorgen maakten over het Iraanse volk dat oorlog noch atoombommen wil, maar dat zich verzet tegen ‘Israëls nucleaire arsenaal en de militaire omsingeling van Iran door de Verenigde Staten’. Ze roepen de Amerikaanse president en de Duitse bondskanselier op om direct een einde te maken aan de sancties en de oorlogsdreigingen tegen Iran.
Van de Duitse pers, ook de linkse, hoeft Grass geen steun te verwachten. In ‘Welt Online’ wordt Grass door de Duits-Joodse publicist Henryk M. Broder verweten dat hij precies dezelfde standpunten inneemt als de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad en dat hij al zijn hele leven tot de intellectuele Duitse antisemieten behoort.