500 nieuwe sprookjes gevonden in Duitsland

Cultuur
zaterdag, 28 april 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In een archief in Regensburg, Duitsland, zijn 500 nieuwe sprookjes ontdekt. Ze werden grofweg 150 jaar geleden verzameld en weggestopt door de plaatselijke historicus Franz Xaver von Schönwerth (1810-1886). Dankzij een cultureel curator kwamen de 'nieuwe' sprookjes bovendrijven. Zij bladerde nietsvermoedend het werk van Von Schönwerth door en stuitte op sprookjes die in andere Europese sprookjescollecties niet voorkomen.
De Engelse vertaling van een van de verhalen is door The Guardian ter beschikking gesteld. The Turnip Princess heet het, een vrij archetypisch sprookje waarin een prins op zoek gaat naar de perfecte bruid. Het verhaal maakt deel uit van de mythes, legendes en volksverhalen die in de 19e eeuw door Von Schönwerth werden verzameld. Hij liep stad en land af, ging met mensen in gesprek om lokale gebruiken, mythes en sprookjes te achterhalen. Dat was ongeveer in dezelfde periode dat de gebroeders Grimm hun sprookjes verzamelden.
Een Engelse vertaling van Von Schönwerths sprookjes is al in de maak. Of er ook een Nederlandse vertaling komt is nog onduidelijk.
Bron(nen): NRC The Guardian