Niet wéér gourmetten? Dit zijn leuke alternatieven

Voor veel Nederlanders zijn er met kerst maar twee smaken: óf er komt een klassiek kerstdiner op tafel, óf de gourmetpannetjes worden van zolder gehaald. Maar het kan ook anders.

 1. Shared dining
  Al lang een trend in restaurants, maar dit kan thuis natuurlijk ook. Laat iedereen een klein gerechtje meenemen en zet ze in gezellige schaaltjes op tafel. Het is ook nog minder werk, want je hoeft niet alles zelf te doen.
 2. Kies een keuken
  Maak er een Spaanse avond van vol pintxos en tapas of een Italiaanse, waar een pizza en pasta natuurlijk niet mogen ontbreken. Rol zelf sushi voor een Japanse ervaring of ga op de Mexicaanse tour en vouw een burrito.
 3. Winterbarbecue
  Gooi gewoon de barbecue aan, serveer er glühwein bij, doe de vuurkorf of terrasverwarmer aan en je waant je op een Oostenrijks terras voor de après-ski.
 4. Fondue of pizza-oven
  Is je dat allemaal toch te koud, dan zijn er ook andere apparaten dan de gourmet, die je op tafel kunt zetten. Wat dacht je van een ouderwetse kaasfondue of een pizzarette. Zeker de kleintjes zul je met die laatste een groot plezier doen.
 5. Borrelen
  Je hóéft natuurlijk niet uitgebreid te eten met kerst. Je kunt ook een gezellige borrel organiseren en daar wat originele hapjes bij serveren, zodat je gasten zeker niet met honger naar huis gaan.