De literatuur is in gevaar en dat is erg

Er gaan elk jaar tien procent minder boeken over de toonbank, bibliotheken sluiten en zowel schrijvers als lezers zijn steeds vaker boven de 50. Het gaat slecht met de literatuur in Nederland, slechter dan in andere landen. En dat is erg, want lezen is goed voor een mens, blijkt uit tal van onderzoeken, meldt Nrc.next. Ten eerste zorgt minder lezen logischerwijs voor minder góed kunnen lezen. Het leidt tot meer laaggeletterden, wat slecht is voor de economie. Daarnaast verbetert het lezen van fictie het inlevingsvermogen van zowel volwassenen als kinderen. Lezers begrijpen andere mensen beter, schrijven Canadese onderzoekers in 2009. Ander onderzoek uit Canada laat zien dat het lezen van korte verhalen mensen vooruitstrevender en creatiever laat denken. En dat lezen doe je maar beter in een echt boek, van papier dus, zo blijkt uit een Britse studie in 2013 onder 35.000 kinderen. Kinderen die vooral online lezen, zeiden sneller lezen niet zo leuk te vinden. Ze hebben ook veel minder vaak een favoriet boek. Daarbij worden ze waarschijnlijk geen bovengemiddelde lezers. Lezen op papier doe je bovendien langzamer dan op een beeldscherm, waardoor je het lezen kunt aanvullen met eigen gedachten. In Nederland is de ontlezing veel ernstiger dan in andere West-Europese landen, maar we doen er relatief weinig aan. In Frankrijk kromp de boekenmarkt afgelopen jaar slechts drie tiende procent. Toch kwam het kabinet in spoedzitting bijeen en werd er in het parlement over gesproken.

Bron(nen):   nrc.next (betaald)      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Marco Gorter

  Kennelijk is er een beter alternatief. Volgens wikipedia lees ik weinig literatuur, maar ik lees wel veel.
  Toch haal ik veel meer informatie van internet dan uit boeken. Ook de krant is achterhaald tegen de tijd dat die bij mij op de mat ligt. Maar mijn bronnen zijn geen literatuur natuurlijk.
  Wel korte verhalen en die blijken volgens het artikel juist weer erg goed!
  Tja, ik geloof dat het allemaal wel weer meevalt, story telling is ook ooit overgegaan naar literatuur, nu de volgende transitie voor wie dat past.

  • Guest

   Bedankt voor je oppervlakkige analyse Marco, je bent inderdaad duidelijk geen lezer. Houd Wikipedia bij of jij literatuur leest? Knap zeg, van Wikipedia.

   (in antwoord op Marco Gorter)
 2. Vogelbeest

  De titel gaat over teloorgang van literatuur. Dat interresseert me totaal niet. Het heeft me echt nooit kunnen boeien.
  Het artikel gaat over het lezen van fictie. Dat is niet per definitie literatuur. Er is heel veel fictie te vinden naar een ieders smaak. En daarvan is het inderdaad zonde als het ten onder gaat.

 3. Burgermans

  De beste boeken worden toch wel verfilmd. Maar jammer blijft het wel.

Reacties niet toegestaan