Filmactrice Luise Rainer (104) overleden

De Duits-Amerikaanse filmactrice Luise Rainer is aan een longontsteking overleden. Dat heeft haar dochter meegedeeld, meldde de BBC dinsdag.

Rainer, die op 12 januari haar 105e verjaardag zou hebben gevierd, kreeg in 1936 en 1937 de Oscar voor beste actrice. Ze was de eerste die twee jaar achter elkaar een Oscar won. Daarna kregen slechts vijf andere acteurs dat voor elkaar, onder wie Tom Hanks (1993 en 1994).

Rainer, geboren in Düsseldorf, debuteerde in 1932 met een bijrol in de Duitse film 'Sehnsucht 202'. Nadat ze de hoofdrol had gespeeld in de eveneens Duitse film 'Heut' kommt's drauf an', emigreerde ze naar de Verenigde Staten. Ze kreeg de Oscars voor haar rollen in de films 'The Great Ziegfeld' (1936) en 'The Good Earth' (1937).

In 1938 verliet Rainer Hollywood en keerde er nooit meer terug. Zij zou hebben gevonden dat ze geen goede rollen meer kreeg en zou steeds meer een hekel hebben gekregen aan het volgens haar materialistische Hollywood. Regisseurs bestempelden haar als een actrice met wie het moeilijk werken was.