Frankrijk herdenkt aanslag op Charlie Hebdo

Cultuur
door anp
donderdag, 07 januari 2016 om 6:35
frankrijk herdenkt aanslag op charlie hebdo1452145007
Aan het einde van de ochtend van 7 januari 2015 drongen Chérif Kouachi (32) en Saïd Kouachi (34) gewapend met kalasjnikovs in Parijs de burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo binnen. De Frans-Algerijnse broers schoten binnen enkele minuten tien mensen dood: acht journalisten, een bezoeker en een politieman die ter bescherming van de hoofdredacteur aanwezig was. Vijf anderen bleven gewond achter.
De schok was reusachtig, aangewakkerd door de kille afrekening door het duo. Op straat executeerden ze een gewonde agent met een schot door het hoofd. Volgens een getuige beweerden ze bij al-Qaeda te horen. Het motief voor de razernij: spotprenten van Mohammed. De daders vluchtten, maar stierven twee dagen later in Dammartin-en-Goële in een vuurgevecht met de politie. Je suis Charlie, luidde de leus die daarna de steun aan de persvrijheid uitdrukte.
9 januari schoot Amedy Coulibaly (32) in een koosjere supermarkt in Parijs vier mensen dood en gijzelde zeventien anderen. Zelf kwam hij om in politievuur. Zijn eis, een vrijgeleide voor de twee broers, had geen enkele kans.
President Hollande en burgemeester Hidalgo legden dinsdag al kransen en onthulden plaquettes. Charlie Hebdo zelf brengt een speciale editie uit.