Tapijt van Bayeux voor het eerst in 950 Frankrijk uit

De Franse president Macron is een slim diplomaat. Trump wond hij om zijn vinger door hem uit te nodigen op de Champs Elysee op 14 juli, de Franse Nationale Feestdag en de Britse premier May krijgt morgen te horen dat het beroemdste tapijt van de wereld, La Tapisserie de Bayeux, wordt uitgeleend aan Engeland. Het tapijt hangt al 950 jaar in Normandie en is nooit de grens over geweest. In Engeland is de komst van het tapijt de opening van de kranten.

Het tapijt is een borduurwerk van 70 meter lang en 50 cm hoog, dat de geschiedenis uitbeeldt van de slag bij Hastings in 1066. Hierbij viel Willem de Veroveraar vanuit Normandië Engeland binnen en versloeg hij de Angelsaksische koning Harold. Het tapijt is vernoemd naar de stad Bayeux in Frankrijk en werd vermoedelijk vervaardigd in 1068.

Het tapijt is van linnen geborduurd met gekleurde wol en goudborduurwerk. Het laat zich lezen als een soort stripverhaal avant la lettre: in een groot aantal scènes worden de voorgeschiedenis, inscheping, landing, en de slag zelf behandeld. Er staat ook een beknopte Latijnse uitleg bij.

Waar het immense kunstwerk in Engeland te zien zal zijn is nog niet bekend en hoe het kwetsbare tapijt vervoerd moet worden is ook nog onderwerp van studie

Bron(nen):   The Times