Valletta Culturele Hoofdstad 2018: geniet mee van de spectaculaire opening

110.000 mensen bevonden zich gisteravond in Valletta, de hoofdstad van Malta. Dat is bijna een kwart van de totale bevolking. De rest zat waarschijnlijk voor de televisie voor de spectaculaire opening van het jaar waarin de kleinste hoofdstad van Europa zich de European Capital of Culture mag noemen.

Op vier grote pleinen werden de hele avond shows opgevoerd. Duizend artiesten en 450 productieteamleden zorgden voor een van de grootste culturele evenementen ooit in het dwergstaatje. Het was een combinatie van traditie – groots vuurwerk, vaandels en fanfares – en vernieuwing – moderne dans, dj’s en lichtshows – met als perfecte afsluiter een samenwerking van ‘s lands grootste dj Tenishia en het Malta Philharmonic Orchestra.

Je zou kunnen zeggen dat het feest symbool staat voor de huidige ontwikkeling van het land. Malta kent al jaren een gigantische economische groei en een vergaande modernisering, waardoor het een populaire plek is voor expats en jongeren. Tegelijkertijd houden de Maltezen graag vast aan hun eigen cultuur vol katholieke rituelen, typische eetgewoonten en traditionele festa’s.

De Grand Opening gisteravond was dus een feest voor iedereen.