Eindelijk lot Amelia Earhart duidelijk: “Gevonden botten zijn wél van haar”

Hoogstwaarschijnlijk zijn de botten die in 1940 op het eiland Nikumaroro zijn gevonden van Amelia Earhart, de eerste vrouwelijke piloot die de Atlantische Oceaan overstak.

Amelia Earhart wil in 1937 met haar navigator Fred Noonan de Stille Oceaan overvliegen, maar op 2 juli gaat het helemaal mis. Het tweetal is dan onderweg naar Howlandeiland maar komt daar nooit aan. Sterker nog, ze lijken samen met hun vliegtuig van de aardbodem verdwenen. Niemand weet wat hen is overkomen. Eerst wordt gedacht dat ze in zee zijn gestort, maar later komen er aanwijzingen dat ze een noodlanding hebben gemaakt op het piepkleine onbewoonde atol Nikumaroro. Daar zouden ze zijn overleden aan hun verwondingen of zijn omgekomen van de honger.

Aanwijzing daarvoor is een balsem uit de jaren dertig dat op het eiland is gevonden én dat op de bagagelijst van Earhart stond. Daarnaast zijn in 2012 op de bodem van de zee van het eiland wrakstukken ontdekt van een vliegtuig dat erg lijkt op dat van de pilote. In 1940 werden botten gevonden op Nikumaroro waarvan direct werd gedacht dat ze van Earhart waren, maar de arts die het skelet destijds onderzocht concludeerde dat het om mannelijke botten ging. Daarna raakten ze kwijt, waardoor ze niet meer met de moderne technieken konden worden bestudeerd.

Het enige dat er nog over is, zijn de metrische gegevens: vier metingen van de schedel en drie metingen van het scheenbeen, opperarmbeen en spaakbeen. Antropoloog Richard Jantz heeft zich daar nu met een speciaal forensisch computerprogramma nog eens over gebogen. Het programma was heel stellig: het zou wel degelijk om vrouwelijke botten gaan. Daarna liet Jantz de computer de bouw van Earhart en een groot aantal andere personen bestuderen. De conclusie: de botten vertonen meer overeenkomsten met Amelia Earhart dan met 99 procent van de mensen in de controlegroep.

Daarnaast wijst Jantz erop dat er naast de botten ook een vrouwenschoen is gevonden en een doos van een sextant, dat lijkt op het model dat Noonan had. Bovendien is bekend dat ze destijds in de buurt van Nikumaroro waren. Een en een is twee voor Jantz. “Ze verdween en vervolgens zijn er menselijke resten ontdekt die helemaal overeenkomen met de hare.”

Bron(nen):   Scientas