Nieuwe film Von Trier is letterlijk om te kotsen: 100 man verlaat de zaal

De nieuwste film van Lars von Trier is zo schokkend dat meer dan honderd mensen de bioscoopzaal zijn uitgevlucht.

‘The House That Jack Built’ zoals de film heet gaat over een seriemoordenaar die zeker zestig moorden op zijn geweten heeft. De film toont hoe Jack, gespeeld door Matt Dillon, twaalf jaar lang ongestoord zijn gruwelijke gang kan gaan. Tot in detail zijn bijvoorbeeld de meedogenloze moorden op kinderen in beeld gebracht.

De extreme gewelddadigheden choqueerden de bezoekers van het filmfestival in Cannes zodanig dat een honderdtal de zaal voortijdig verliet. De kritiek nadien was dan ook niet mals. “De zaal verlaten bij Lars von Trier. Walgelijke film. Had niet gemaakt mogen worden. De acteurs zijn schuldig”, zo tweette filmjournalist Roger Friedman. En ook Al Jazeera-journalist Charlie Angela oordeelde scherp: “Toekijken hoe kinderen worden doodgeschoten is geen kunst noch entertainment”.

Kyle Buchanan, journalist voor New York-magazine, schreef dat velen in de zaal geschokt waren: “Hij verminkt (actrice) Riley Keough, hij verminkt kinderen… en wij worden verwacht daar in onze chique kleren naar te kijken?” De Oscar Predictor noemde de film ronduit pretentieus, zielig en “om te kotsen”.

Toch kreeg Lars Von Trier van de overgebleven toeschouwers een zes minuten durende staande ovatie. De Deense regisseur is omstreden, onder meer omdat hij zeven jaar geleden in Cannes zijn sympathie uitsprak voor Hitler. Pas nu was hij weer welkom op het festival.

Voor wie toch nog benieuwd is naar de trailer (pas op schokkend):

Bron(nen):   HLN