Moet tweede seizoen ’13 Reasons Why’ van Netflix worden verwijderd?

Het eerste seizoen van ’13 Reasons Why’ veroorzaakte al veel ophef. Toen legde een tienermeisje uit waarom ze zelfmoord pleegde. Het tweede seizoen is zo mogelijk nog heftiger. Er klinkt dan ook veel kritiek.

Een expliciete verkrachtingsscène is de belangrijkste reden dat sommigen willen dat de serie offline wordt gehaald. “Eén van de schokkendste momenten in de serie is wanneer een groep jongens een tiener anaal verkrachten met een bezemsteel. Daarna wil deze jongen wraak nemen door schietend de school in te lopen,” schrijft de Amerikaanse Parents Television Council (PTC), die het tweede seizoen ‘nog erger dan verwacht’ noemt.

Volgens de organisatie die strijdt voor ‘verantwoord vermaak’ worden tieners die het moeilijk hebben alleen maar wanhopiger van de serie. “We hadden graag 13 redenen voor hoop en verlossing willen zien, na de zelfmoord van het hoofdpersonage in het vorige seizoen”, zegt PTC-voorzitter Tim Winter. “Maar in plaats daarvan word je van dit seizoen alleen maar moedeloos.”

Winter heeft een punt. Wie enkele afleveringen bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat de school niets doet aan pestgedrag, dat de pesters gewoon hun gang kunnen gaan en dat hun ouders hen steunen. De PTC wil dan ook dat Netflix de serie terugtrekt, omdat de beelden gevaarlijk zouden zijn voor tieners.

In Nederland was er ook kritiek op het eerste seizoen van de serie. De zelfmoord van het hoofdpersonage zou kopieergedrag in de hand werken. De makers verweren zich door te stellen dat de serie een mooie aanleiding is om over het onderwerp te praten.

Bron(nen):   RTL Nieuws