Fans nemen afscheid van Aretha Franklin

DETROIT (ANP) - Fans kunnen dinsdag en woensdag afscheid nemen van de legendarische soulzangeres Aretha Franklin in Detroit. De Queen of Soul wordt opgebaard in het Charles H. Wright Museum of African American History. Van 09.00 uur tot 21.00 uur, lokale tijd, kunnen muziekliefhebbers de zangeres de laatste eer bewijzen.

De keuze is op deze locatie gevallen om de verwachte grote stroom bezoekers te kunnen opvangen. Ook kwam de zangeres vaak in het museum. Op dezelfde plek was in 2005 het afscheid van de zwarte mensenrechtenactiviste Rosa Parks.

Een keur aan artiesten brengt donderdag 31 augustus een ode aan Aretha. Tijdens het gratis herdenkingsconcert in Detroit spelen onder anderen The Four Tops, Gladys Knight, Johnny Gill, Ron Isley en Angie Stone. Het concert vindt een dag voor de uitvaart van Franklin plaats in het Chene Park Amphitheatre. Alle artiesten doen op vrijwillige basis mee.

Franklin wordt op vrijdag 31 augustus naar haar laatste rustplaats gebracht. De Queen of Soul, die half augustus op 76 jarige leeftijd stierf, wordt bijgezet op de Woodlawn Cemetery in Detroit.

De uitvaart zelf is besloten. Alleen familie, vrienden en genodigden zijn vanaf 10.00 uur lokale tijd welkom in Greater Grace Temple. Verwacht wordt dat een groot aantal sterren tot de genodigden behoren. Aretha's laatste rustplaats is in een tombe naast familieleden onder wie haar vader, dominee C.L. Franklin, haar broer, zussen en neef. Onder anderen Stevie Wonder, Chaka Khan en Jennifer Hudson treden op tijdens de uitvaart.