NRC-recensent erg negatief over sterrenrestaurant The Jane van Sergio Herman

Je moet zeker drie maanden van tevoren reserveren om er een tafeltje te bemachtigen en aan het eind mag je voor een diner voor twee zo’n 500 euro afrekenen. Het Antwerpse restaurant The Jane van Zeeuwse topkok Sergio Herman behoort tot de allerbesten van Nederland en België. Dan verwacht je op zijn minst een vriendelijke bediening. En juist dat viel tegen. “Wat ze hier flikken gaat echt wel heel ver,” schrijft Joël Broekaert, recensent voor het NRC Handelsblad.

Het begint al met de ‘buitengewoon onhartelijke’ ontvangst. “Onder welke naam heeft u gereserveerd mevrouw? Dat zijn de exacte allereerste woorden die tot ons gesproken worden wanneer we The Jane binnenlopen,” schrijft Broekaert. “Geen welkom. Geen wat leuk dat u er bent.” Hij vervolgt: “Prompt staat het eerste bord voor onze neus. Geen uitleg. Een amuse? In onze servet gevouwen ligt een kartonnen kaartje met het lunchmenu. Het kommetje voor ons blijkt de eerste gang. Oei, we zijn al van start.”

Als de recensent vertelt dat zijn vrouw vegetarisch wil eten, wordt er moeilijk gekeken. Dat hadden ze bij de reservering moeten aangeven. “Oef, nou.. hij moet even met de keuken overleggen, verzucht de kelner. Hij is not amused en dat mogen we blijkbaar weten ook.” Ze moeten 15 euro extra betalen voor een vegetarisch gerecht.

Daarna gaat het mis met de wijn. “Er zijn twee keuzes. Doe maar van allebei een, leuk om naast elkaar te proeven,” aldus de recensent. Maar ook dat is erg moeilijk. “De wijnarrangementen gaan per tafel, meneer. De wijnen komen met nogal veel uitleg, en als u twee verschillende wijnen heeft dan staan we zo lang bij u aan tafel en krijgt u te veel informatie.” Uiteindelijk stemt de medewerker “ostentatief schoorvoetend in”.

“Met zichtbare tegenzin een menu aanpassen is één ding (daar een supplement voor vragen is pushing it), maar dat geëmmer over die wijn is echt een gotspe,” vindt de recensent. “Je schenkt ze toch per glas, was is dat nou voor moeite?”

“De sfeer is het eerste half uur ronduit onhartelijk en het kost ons zeker drie gangen om het van ons af te schudden. Jammer, want er wordt bijzonder goed gekookt bij The Jane. Ik wou dat ik daar nu meer woorden voor over had.”

 

Bron(nen):   NRC