Zweedse school maakt geen onderscheid tussen ‘hij’ en ‘zij’

De Zweedse peuterschool Nicolaigarden in Stockholm maakt geen onderscheid tussen 'hij' en 'zij'. 'Vrienden' worden de kinderen op de school genoemd. De Zweedse school stelt dat het goed is voor de kinderen wanneer zij onderwijs krijgen waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt in geslacht. In The New York Times vertelt Malin Engleson, moeder van één van de leerlingen, waarom zij haar kind op deze school onderbracht: 'Meisjes mogen huilen, maar jongens ook. Je kunt dit kinderen maar beter zo vroeg mogelijk bijbrengen'. De docenten van de school filmden zichzelf tijdens de lessen en verschillen in de omgang met jongens en meisjes vielen op. Lotta Rajalin, één van de bestuurders van Nicolaigarden: 'We zagen grote verschillen in de behandeling van jongens en meisjes, als bijvoorbeeld een jongen zichzelf bezeerde werd hij wel getroost, maar korter dan meisjes in eenzelfde situatie. Die kregen langer de aandacht terwijl jongens al snel te horen kregen: kop op, het valt wel mee.' Rajalin denkt dat de manier waarop er les gegeven wordt invloed heeft op het latere leven van kinderen. Er is uiteraard ook kritiek op het systeem. 'Maar', stelt Rajalin. 'De boze brieven, blogs en e-mails bevatten vaak geen argumenten. Meestal zijn de schrijvers alleen maar boos.'

Bron(nen):   NYTimes  De Volkskrant    

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Betekent dat ook gemengd omkleden en gemengd douchen?
  Dat zeg ik niet uit grappigheid, dat meen ik.
  Jongens zijn jongens en meisjes zijn meisjes.

  Ik vind dat we zo’n beetje wel in de volgende fase van de emancipatie mogen komen, daar waar we accepteren dat er verschillen zijn tussen jongens en meiden, en niet net doen alsof meiden niks zijn en we daarom maar geen onderscheid mogen maken zodat niemand dat door zou hebben.

  Gelijkheid ontstaat pas als de verschillen worden geaccepteerd en er geen onderscheid meer wordt gemaakt op irrelevante zaken.

 2. kletsmajoor

  Hebben ze in Zweden een tijdcapsule uit 1971 geopend?

 3. Roland Bruynesteyn

  Gelukkig, kunnen we ook ophouden met die gekke quota

 4. PaulusJ

  Zweden zijn niet gek, ze zijn een vliegtuig.
  Tuutuutuutuut

 5. janneke123

  Ik was laatst ergens waar ze wanneer ze het over meisjes hebben ook “hij” zeggen.
  ik moet je zeggen dat is erg verwarrend. We zullen maar zeggen ‘s lands een, ‘s lands wijs…

Reacties niet toegestaan