The New York Times: ‘Het Stedelijk Museum is een belachelijk gebouw’

In Amsterdam zijn de gevoelens over het nieuwe Stedelijk Museum, ‘de badkuip’, gemengd. Maar de recensent van The New York Times, Michael Kimmelman, is heel stellig in zijn mening: hij heeft nog nooit eerder een bespottelijker gebouw gezien en brandt het genadeloos af. 'Waarom een badkuip', vraagt hij zich af. 'Een uit de kluiten gewassen sanitaire voorziening voor klassieke moderne kunst, dat  is als een stuk van Bach dat wordt gespeeld door een man in een clownspak.'
Kimmelman neemt in zijn kritiek ook de inrichting van het Museumplein mee. De 'afschuwelijke aanbouw' van het Van Gogh Museum, ontworpen door de Japanse architect Kisho Kurokawa, 'Amsterdam opgedrongen door Japanse mecenassen, voegde een grote doorn in het oog toe aan de ravage die door een Deense landschapsarchitect is aangericht.' Kimmelman ziet een plein met nuffige bankjes, een te grote fontein, en een 'oor' bekleed met gras om de supermarkt achter te verbergen.
‘Het nieuwe Stedelijk kijkt uit op de blinde muur van het oor van de supermarkt. Zelfs als de stad ooit tot bezinning komt, de idiote supermarkt verhuist en het oor wordt verwijderd, zal de schade moeilijk te repareren zijn. Benthem Crouwel (het architectenbureau, red.) heeft, vermoedelijk om het bad een slank profiel te geven, de mechanische apparatuur van het museum in een kolossale, zwarte toren naast de supermarkt gestopt. Daardoor wordt het museum afgesneden van het plein en lijkt het voorplein van het museum op het laadperron voor de supermarkt.'      

Bron(nen):   The New York Times      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Ron Kersten

    Helaas moet ik deze schreeuwlelijk deze keer wel gelijk geven. Amsterdam gaat niet goed om met zijn culturele erfgoed. Het museumplein had een mooie verzamelplek moeten zijn voor kunst, maar jarenlange sluitingen van musea en vervolgens oplevering van veel te dure afgrijselijke verbouwingen en vreemde keuzes voor exploitatie doen het geen goed. Wie gaat er in vredesnaam nog graag naar deze plekken om vervolgens in deze afzichtelijke badkuip of een lelijke tentoonstellingsvleugel van het Van Gogh naar kunst te gaan kijken? Ik zou dit Stedelijk met afgrijzen voorbij zijn gelopen en het niet als museum hebben herkend, als ik niet beter wist. Uitnodigend zal het nooit worden en eerlijk gezegd slaat het als een tang op een varken met het ernaast gelegen gebouw. Zonde van het geld !

  2. OldTimeReligion

    Valt wel mee toch ? Alleen de grootte gebouwen maken nog indruk zoals in Dubai ofzo. Jeweetwel waar al die ‘woongroepen’ als paddestoelen uit de grond schieten. Het is maar goed dat ik geen architekt kon worden. Daar heb ik het geld niet voor. Onze huizen zijn van binnen redelijk mooi te noemen. Je kunt er natuurlijk van alles in knallen, maar dat maakt een huis nog niet mooi. En grauw zijn ze zeker.

    Dit is allemaal funktioneel en statig.

Reacties niet toegestaan