Van gevangenis tot hotel?

Het ‘Oranjehotel’ in Scheveningen zou een echt hotel kunnen worden en de 3 koepelgevangenissen stadsappartementen. En de Bijlmerbajes? Een nieuw winkelcentrum? In België werd al een voormalige gevangenis omgetoverd in een Stadscampus voor de Universiteit Hasselt door noAarchitecten. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven kondigde vorige week aan dat 30 gevangenissen en tbs-klinieken moeten sluiten vanwege bezuinigingen. In de plaats daarvan komen 2 nieuwe gevangenissen in een publiek-private-samenwerkingsconstructie (PPS): 1 in Zaanstad met 1040 plaatsen en 1 in Veenhuizen met 576 plaatsen. Private bedrijven beheren het gebouw, de catering en een deel van de bewaking – goedkoper want het personeel heeft geen ambtenarencontract. Deze gevangenissen worden echter nog wel gerund door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en dus door de overheid. Het kabinet wil met de maatregel 340 miljoen euro besparen. De bezuinigingen bieden volop kansen voor architecten en ontwikkelaars. De Rijksgebouwendienst is eigenaar van de gevangenissen, maar de gemeentes mogen als eerste mogen beslissen wat er met de nieuwe lege gebouwen gebeurt. Heeft de gemeente er geen plannen mee, dan kunnen ze verkocht worden. De gemeenten blijft wel betrokken bij de verkoop, omdat de bestemmingsplannen waarschijnlijk gewijzigd moeten worden.

Bron(nen):   De Architect  De Groene Amsterdammer  noAarchitecten  

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Niegol

    “goedkoper want het personeel heeft geen ambtenarencontract.”

    Lijkt me dat we dan het ambtenarencontract moeten aanpassen in plaats van dan maar de bewaking van gevangenissen in prive handen te leggen.

    Wat krijgen we hierna? Geprivatiseerde politie? Want dat is goedkoper dan ambtenarencontracten? Of het leger, daar kunnen we toch wel BlackRock voor inhuren? Tja, dat die jongens wat schietgraag zijn… Ach, ze hebben in ieder geval geen ambtenarencontract!

    Iiets met paard en achter een wagen spannen zo.

Reacties niet toegestaan