Minimalistische wooneenheid van Renzo Piano op Vitra Campus

Nog geen 6m2 is het vloeroppervlak van Diogene, een minimale wooneenheid op de Vitra Campus in Weil am Rhein. Het huisje, waarvan de naam verwijst naar de Griekse filosoof Diogenes die in een ton urn woonde omdat hij wereldse bezittingen overbodig vond, werd ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano.

De zoeken van spirituele rust en de terugkeer naar de essentie is op zich een romantisch idee, maar sluit perfect aan op het actuele denken over duurzaamheid. Diogene is een toevluchtsoord dat volledig zelfvoorzienend is. Het oogt eenvoudig, maar is een technisch complexe constructie. Het verzamelt en zuivert water, voorziet in de eigen stroombehoefte middels fotovoltaïsche cellen, heeft een biologisch toilet, natuurlijke ventilatie, drievoudig isolatieglas en neemt zo min mogelijk ruimte in.

Constructie en interieur bestaan uit hout. Aan de ene zijde heb je een slaapbank en een klaptafel onder het raam. Achter een scheidingswand bevinden zich een kleine keuken, een douche en een wc. Aan de buitenzijde is het hout bekleed met aluminium om het huisje te beschermen tegen wisselende weersomstandigheden.

 

Diogene - Renzo Piano - Vitra Campus - www.vitra.com
Diogene – Renzo Piano – Vitra Campus – www.vitra.com

 

Renzo Piano is al vanaf het einde van de jaren ’60 bezig met het ontwerpen van kleine leefruimten. De afgelopen 10 jaar werkte hij aan verschillende prototypes van een minimaal huis. Na 3 jaar ontwikkeling staat nu ter gelegenheid van Art Basel 2013 een prototype van Diogene op de Vitra Campus. Of het ook in productie wordt genomen, wordt later besloten.

Het architectuurpark op de Vitra Campus bestaat uit een verzameling bouwwerken van gerenommeerde architecten, waaronder de productiehal van SANAA, het Vitra Huis van Herzog & De Meuron, het Vitra Design Museum van Frank Gehry, een conferentiepaviljoen van Tadao Ando en de brandweerpost van Zara Hadid.

 

Bron(nen):   Architectenweb  Vitra Campus