Krijgt Utrecht internationale allure met een monumentale bibliotheek?

Vele grote steden hebben ze: een bijzondere bibliotheek, vaak een paradepaardje voor de stad. Bijvoorbeeld dit mooie pand in Stockholm, Zweden:
stockholm-public-library-interior-e1339487644199
Of deze in Dublin, Ierland:trinity-college-library-university-of-dublin-642x550
Ook Utrecht maakt kans op een plaatsje in de ranglijsten van mooiste bibliotheken. Als de plannen doorgaan tenminste. Na jaren van leegstand gloort er namelijk hoop op een nieuwe bestemming voor het prachtige voormalige postkantoor aan de Utrechtse Neude. De Bibliotheek Utrecht, die haar nieuwe huisvesting Bieb++ onlangs afgeschoten zag worden door de gemeenteraad, vindt het monumentale gebouw van architect Joseph Crouwel de beste optie wegens ruimte en ligging. Bibliotheekdirecteur Ton van Vlimmeren is al in overleg met eigenaar ASR Vastgoed en architectenbureau Rijnboutt over de herbestemming. Volgens RTV Utrecht meldt Van Vlimmeren dat de besprekingen positief verlopen. Het huidige onderkomen van de bibliotheek aan de Oudegracht kampt met 5 miljoen euro aan achterstallig onderhoud. Bovendien is het gebouw niet geschikt om bijvoorbeeld grote groepen te kunnen ontvangen of lezingen te organiseren.

Bron(nen):   De Architect: Bibliotheek Utrecht mogelijk naar postkantoor Neude  De-15-mooiste-bibliotheken-van-de-wereld    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Bravo. Heel wat beter dan die multimedia-attractiebak die de ontlezing viert aan het IJ.

  • marianne martens

   hoorde dat er ook geluidsoverlast is omdat veel weerklinkt langs de ronde muren, stemmen en pianomuziek.

   (in antwoord op Kopje thee)

Reacties niet toegestaan