Wolkenkrabber met windmolens staat verkeerd om

Het Bahrain World Trade Center is de eerste wolkenkrabber met geïntegreerde windmolens ter wereld, maar nu is gebleken dat de ontwerpers niet goed hebben nagedacht over de oriëntatie. Als ze de twee torens precies andersom hadden geplaatst, was de opbrengst van de turbines bijna 15% hoger geweest, concludeert hoogleraar Bert Blocken van de TU Eindhoven. De bouwfysicus voerde windtunnelproeven en computersimulaties uit met een schaalmodel van het Bahrain World Trade Center. In theorie zou je met het naar achteren plaatsen van de turbines in de huidige opzet zelfs jaarlijks tot 31% meer energie kunnen opwekken, zo berekende Blocken, maar dat is volgens de onderzoeker geen zuivere vergelijking. 'Constructief en financieel gezien is dit in de realiteit moeilijk haalbaar. Dat geldt wel voor het omgekeerd plaatsen van de toren.' Het 150 miljoen dollar kostende Bahrain World Trade Center werd in 2008 voltooid in de hoofdstad Manama in Bahrein. De twee torens van het gebouw zijn verbonden door drie bruggen. Aan elk van deze bruggen hangt een windturbine in de richting waaruit normaal gesproken de wind komt. De torens staan in de vorm van een trechter, zodat de wind tussen de twee torens door wordt gemanoeuvreerd, voor een maximaal rendement. Althans, dat was de intuïtieve gedachte van de ontwerper. Volgens Bert Blocken is die aanname verkeerd. 'Men gaat bij windstroming vaak uit van intuïtie, maar dat leidt tot suboptimale ontwerpen.' Volgens de bouwfysicus is het Bahrain WTC geen uitzondering. 'Ook bij de Strata-toren in Londen zijn fouten gemaakt', stelt Blocken. 'De turbines draaien bijna nooit, en als ze draaien is het in de kantoren eronder onwerkbaar wegens teveel lawaai.' Om dit soort projecten in de toekomst beter te doen leidt Blocken nu een werkgroep binnen een groot Europees consortium. Het doel is om goed onderzoek op te zetten en richtlijnen te formuleren voor het opwekken van windenergie in de gebouwde omgeving.

Bron(nen):   De Architect  TU Eindhoven    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. AT

    Deze turbines zijn een ridicuul uithangbord. Ten eerste is de waanzinnige hoogbouw speculatie in golfstaten verre van duurzaam, ten tweede zijn turbines met maar één oriëntatie inefficiënt.

  2. Henk Daalder Windparken Wiki

    Naief van iedereen om dit soort windmolens als een serieuze poging voor meer duurzame energie te zien, het gaat natuurlijk vooral om de PR waarde.

    Tekenend is dat ze er nu pas achter komen dat je windmolens kunt horen, als je er vlak bij bent.
    Vrijwel elke windmolen wordt vanaf een paar honderd meter afstand bekeken, en op die afstand zijn ze onhoorbaar stil.

Reacties niet toegestaan