Britse architecten ontwerpen drijvende stad

De zeespiegel stijgt en de wereldbevolking groeit. Het aantal plekken om veilig aan zee te wonen neemt af, terwijl de vraag toeneemt. Een Brits architectenbureau, AT Design, heeft daar iets op bedacht: een drijvende stad. Die ontwierpen ze in opdracht van een Chinese bouwonderneming. De drijvende stad zal een oppervlakte hebben van 10 km2. Een deel van de stad ligt onder water. Ze zal worden gebouwd met zeshoekige blokken van 150 bij 30 meter. Wegen en kanalen onder en boven water zullen de blokken met elkaar verbinden. Soortgelijke blokken worden nu al gebruikt bij de bouw van een brug tussen Hongkong en Macau. De stad moet CO2-neutraal en volledig zelfvoorzienend zijn. Onderzeeboten en elektrische auto's worden de belangrijkste transportmiddelen. Er komt ook ruimte voor landbouw. Elektriciteit zal worden opgewekt door een getijdencentrale die gebruik maakt van eb en vloed. Een Chinese investeringsmaatschappij onderzoekt de mogelijkheid om volgend jaar een proef te beginnen om op kleinere schaal al een drijvende stad te bouwen.

Bron(nen):   NOS  AT Design    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Karl Ruprecht Kroenen

  Een stad met een soort utopisch gehalte en uiteraard zonder “ongewenste elementen”, net zoiets als die ruimtestad in de speelfilm; “Elysium”.

 2. Templein

  Dat zou bij ons ook moeten gebeuren. Maar onze vastgoedbobo’s speculeren liever en vangen het liefst veel geld van korte termijnplanning dan dat ze investeren in innovatie of het bouwen voor burgers woonplezier.
  Vandaag viel het me weer op hoeveel kantoorpanden er leeg staan en hoeveel er nog gebouwd wordt om winkelcentra’s op te peppen en al die peperdure theaters door het hele land.

  Hoe komt het toch dat we zo’n Nederland hebben.

 3. harrr

  blokken van 150 x 30 mtr… Dus beter afzinken buiten 11 mijl zone in de noordzee dan hoeven ze ook niet te drijven, Word gewoon nieuw land.. Wel net zo overzichtelijk 🙂

Reacties niet toegestaan