Architectuur: 10 bijzondere projecten in de UK

   1. St. Mary Axe of The Swiss Re Tower - London Volgens architect Sir Norman Foster is het de eerste 'ecologische wolkenkrabber' ter wereld. Omwille van de vorm wordt het 'The Gherkin' (De Augurk) genoemd. . . .
   2. Lloyd's of London Van Sir Richard Rogers (bekend van het Centre Pompidou in Parijs). Een enorm glazen atrium, omringd door opvallende pijpen, kanalen, vluchttrappenhuizen en liften aan de buitenkant. Alles bekleed met staal. 's Nachts krijgt het gebouw alle kleuren van de regenboog. . . .
   3. Eden Project - Cornwall Met behulp van een frame van 6-hoekige stalen buizen en transparant ETFE, een plasticsoort die 99% lichter is dan glas, bouwde Nicholas Grimshaw 8 'biodomes' waar je verschillende biosferen in kunt ervaren: het regenwoud, de mediterrane plantenwereld, Europese buitentuinen, ... . .
   4. Ruskin Library, University of Lancaster Richard MacCormac ontwierp een gebouw om een gebouw heen. De gebogen, beschermende muren, omringd door een kleine gracht, omsluiten een ruimte die zowel aan een kerk als aan een schip doen denken. . . .
   5. Sainsbury Centre for Visual Arts - Norwich Een galerie en museum op de campus van de universiteit van East Anglia. Sir Norman Foster ontwierp een dubbel frame van stalen buizen dat ter plekke als een Meccano set in elkaar werd gezet. Het interieur is licht en open. . .
   6. Het Schotse Parlement - Edinburgh De Catalaanse architect Enric Miralles heeft een kunstwerk ontworpen dat uit het Schotse land verrijst. . .
   7. Storm Water Pumping Station - Isle of Dogs - London Wat een onbeduidende loods in de Docklands had kunnen worden, is dankzij filosoof-architect John Outram een postmodern gebouw geworden, dat werd geïnspireerd door het oude Egypte. . .
   8. Blue House - East London Met elementen uit de kunst en de popcultuur is dit een speels en relaxed alternatief voor het overheersende perfectionisme. De architecten van de Fashion Architecture Taste hebben een huis gebouwd, waarin de leef- en werkfunctie gecombineerd worden. . .
   9. Selfridges - Birmingham Future Systems heeft een opvallend warenhuis ontworpen, een golvend blauw gebouw met met aluminium schijven als reusachtige pailletten. . .
   10. Kielder Observatorium - Northumberland De architectuur speelt een ondergeschikte rol aan de natuur. Het duurzame houten schip past moeiteloos in het landschap van het dunst bevolkte deel van Engeland. Charles Barclay Architects tekenden het ontwerp. . .

Bron(nen):   The Guardian