Markthal Rotterdam opent

Vanmiddag zal koningin Máxima de nieuwe Markthal in Rotterdam officieel openen. Het is de eerste overdekte versmarkthal in Nederland, die is geïnspireerd op versmarkten in Stockholm, Barcelona en Valencia. Bijzonder is ook dat de marktfunctie gecombineerd wordt met een woonfunctie. De hal biedt plaats aan 94 marktkramen, 20 winkelruimten, cafés en restaurants en 228 appartementen. Ondergronds is er een supermarkt en een parkeergarage met 1200 parkeerplaatsen. Het ontwerp is van Winy Maas van het beroemde architectenbureau MVRDV. Het boogvormige gebouw is 40 meter hoog. De benedenverdieping is 120 meter lang en 70 meter breed. Het totale oppervlak beslaat 95.000 m². De bouw begon in 2010 en heeft 175 miljoen euro gekost. Om de bezoekers te beschutten tegen weer en wind worden de kopse kanten afgesloten door 2 enorme glazen wanden, elk bestaande uit 561 glaspanelen tussen stalen kabels. Indrukwekkend is ook de plafondschildering ‘Cornucopia’ (Hoorn des Overvloeds) van Arno Coenen en Iris Roskam, die met een oppervlak van 11.000 m² één van de grootste kunstwerken ter wereld is. Tot zaterdag aanstaande is de Markthal iedere dag open tot 22 uur. Daarna is hij dagelijks geopend van 10 tot 20 uur. De verwachting is dat de nieuwe Markthal 4,5 tot 7 miljoen bezoekers per jaar zal trekken. De Markthal mag zich ook heugen in internationale belangstelling. CNN plaatste het in de rij van 10 meest opzienbarende gebouwen van 2014. En ook The New York Times besteedde al aandacht aan de aanstaande opening.   Foto: MVRDV

Bron(nen):   MVRDV  Markthal Rotterdam    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. vandehoedenderand

    Rotjeknor is goed bezig wat architectuur betreft. Althans, dat lees ik her en der. Ik kom er niet zo heel vaak. Maar deze hal lijkt op het eerste gezicht een aardig succes te worden. Nuttig en gewild. Prima. Beter dan dat ridicule cultuurpaleis in Den Haag bijvoorbeeld. Dat gaat weer eens nergens over. Zoals zo vaak.

  2. marianne martens

    Een prachtig mooi ontwerp gewoon fantastisch. Als je Rotterdam binnenkomt heb je toch al met de idee en het gevoel dat je een dynamische wereldstad inrijdt, lucht water en overal mooie gebouwen. MVRDV en stad toppie, toppie ook voor de bewoners.

  3. Pietje_Precies

    Rotterdam is cool….

Reacties niet toegestaan