‘Jan Smit: net een jonge Sean Connery’

Regisseur Ate de Jong is enthousiast over de prestaties van Jan Smit in Het Bombardement. 'Jan is geen getraind acteur in de klassieke betekenis', erkent de regisseur tegenover nu.nl. 'Maar hij heeft wel een uitzonderlijke podiumervaring en weet het publiek te beroeren. (...) Ik zie in hem oprecht een jonge Belmondo, Yves Montand, Sean Connery of Michael Caine. Allemaal acteurs zonder strikte opleiding.' De Jong wil met zijn epische film een hommage brengen aan klassiekers als Titanic en Gone with the Wind. 'Rotterdam kon alleen als feniks uit haar as herrijzen omdat de overlevenden de kracht hadden zich niet als slachtoffer te laten wegzetten.' Daarom wilde hij ook per se draaien op de weinige historische locaties in de Maasstad die nog resteren, zoals het Witte Huis en de Willemsbrug. Anders dan de titel doet vermoeden gaat de film niet echt over het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. De liefde tussen bokser Vincent (Jan Smit) en Eva (Roos van Erkel) staat centraal. De film speelt zich af tijdens de dagen voorafgaand aan het bombardement, dat pas na ruim een uur aan bod komt. De heftige beelden zijn in Hongarije opgenomen waar in een bewoonde wijk explosies opgenomen werden. In BN De Stem vergelijkt Paul van de Laar, stadshistoricus van Rotterdam, de film ook met de Titanic: 'Die was ook opgebouwd rond een liefdesdrama tussen mensen uit de lage en hoge klasse. Het bombardement is net als het zinken van de Titanic een detail in de film'. Van de Laar had graag meer van de spanning van de dagen voorafgaand aan het bombardement willen zien en de fouten die zijn gemaakt rond de verdediging van de stad. Het Bombardement beleeft morgen - 18 december 2012 - zijn wereldpremière in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Hij is dan ook al te zien in een aantal andere bioscopen in Rotterdam. Vanaf donderdag komt hij landelijk in de bioscoop.  

Bron(nen):   Het Bombardement  nu.nl  BN De Stem  

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. j g

    Lijkt wel een soort Titanic verhaal, een onmogelijke liefde en dan een ramp. Jan Smit is de ramp in dit geval.

  2. Cornelis Berend

    Ook een goeie voor het andere acteursvolk wat we hebben.Meneer Ate denkt vast: ‘als ze maar in de bioscoop geweest zijn om te zien of het waar is, dan hebben wij het geld vast binnen.’ De vraag of Smit will return staat daar los van. In ieder geval is het een ‘ode aan’, da’s goed Nederlands voor ‘net niet’ of ‘helemaal niet’. Dus ‘een ode aan Titanic’ betekent ‘net niet Titanic’ met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ‘helemaal niet’. Waarom er dan nog heen gaan.

    Ik ga in ieder geval niet naar een film met Jan Smit er in. Zonder dat krijg ik zijn moeder al niet van het innerlijke witte doek, die mevrouw die het maar niet kan verteren dat Wesley Snijder nu met haar zilveren vorkjes prikt.

Reacties niet toegestaan