Nieuwste in het rijtje van Quentin Tarantino’s cultus van geweld: Django Unchained

Quentin Tarantino maakt graag omstreden films vol geweld. De Standaard bespreekt zijn nieuwste en zette een aantal van de voorgangers op een rijtje: Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Jackie Brown, Kill Bill en Inglorious BasterdsKill Bill Vol. 2 is op dinsdag 15 januari 2013 te zien op Veronica.

Drie jaar lang moesten we wachten op Django Unchained. Deze grijpt terug naar de Django-spaghettiwesterns van de jaren ’60. Daarin gaat de outlaw Django de strijd aan tegen de Ku Klux Klan, corrupte landeigenaren, landverraders, verkrachters en ander gespuis. De Django van Tarantino, gespeeld door Jamie Foxx, is echter een zwarte slaaf.

Als je in de VS een omstreden onderwerp zoekt, zit je met ‘de slavernij’ altijd goed. De film ontketende dan ook weer de nodige beroering: zowel bij blanke Amerikanen die niet graag geconfronteerd worden met de wreedheid van de slavernij, als bij hooggeschoolde zwarten die vinden dat de grappen en het gruwelijk geweld de ernst van het onderwerp ondermijnen.

In december werd de gala-première van Django Unchained in Los Angeles afgelast, omwille van de schietpartij die een week eerder in Newtown plaatsvond. Er werd alleen een besloten voorstelling voor cast & crew, vrienden en familie georganiseerd. In Nederland gaat de film op 17 januari 2013 in première. Het EYE filmmuseum in Amsterdam start vandaag met ‘Tarantino Unchained’, een volledig retrospectief van alle Tarantino-films èn films waar Tarantino vaak aan refereert in, waaronder Django van Sergio Corbucci (1969).

In het dagelijks leven is Tarantino ook geen lieverdje. Hij ging onlangs nog uit zijn dak toen Channel 4 hem naar de link tussen geweld in films en criminaliteit in de samenleving vroeg, zo berichtte de Volkskrant vrijdag.

Trailer:

 

Bron(nen):   De Standaard  The Wrap  de Volkskrant